Eilandjes fietsen in Poitou Charentes

Het bijzondere aan Poitou Charentes is misschien niet dát je er kunt fietsen – veel Franse regio’s hebben een prachtig netwerk met voies vertes – maar wáár je kunt fietsen. Bij Poitou horen namelijk meerdere (schier)eilanden. Niets leuker dan een rondje Ile de Ré of een dagje fietsen op Ile d’Aix. Ieder eiland heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen cultuur, zijn eigen bijzonderheden.

Ile de Ré

Op het eiland Ile de Ré ligt ongeveer 100 km fietspad tussen moerassen, door wijngaarden, over immense stranden, door karakteristieke dorpjes en feeërieke bossen. Het is er overwegend plat dus leent het eiland zich uitstekend voor fietsen met de familie. Op het eiland worden fietsen verhuurd evenals fietskarren voor kinderen.

Ile d’Oléron

Dit eiland is na Corsica het grootste van Frankrijk en beschikt samen met het bekken van Marennes (aan de andere kant van de brug) over ruim 130 km aan fietspaden. Het meest typerende op dit eiland zijn waarschijnlijk de kleurrijke oesterkwekerhuisjes. Tegenwoordig dienen ze ook andere doelen – kunstenaars hebben zich erin gevestigd – maar hun felle kleuren geven het eiland zijn eigen karakter. Fietsen kan helemaal in het noorden; tussen Saint-Denis-d’Oléron en de vuurtoren van Chassiron bijvoorbeeld. Maar ook het zuiden rondom Château d’Oléron is zeer de moeite waard.

Ile d’Aix

Ile d’Aix is eigenlijk het enige échte eiland van de regio, slechts bereikbaar per boot. Auto’s zijn er verboden, maar fietsen mogen mee of kunnen bij aankomst gehuurd worden. Het eiland kenmerkt zich door wijngaarden, bossen, schattige dorpjes waar stokrozen groeien tegen lage huisjes met gekleurde luiken en natuurlijk strand. Het was het laatste toevluchtsoord van Napoleon vlak voor zijn verbanning naar Sainte Hélène. Het Nationaal Museum is dan ook geheel aan De Keizer gewijd.

Ile Madame

Dit eilandje in de monding van de Charente is het kleinste van de regio en zonder twijfel de meest authentieke en ongerepte. Het is ook het enige eiland dat bij laag water bereikbaar is op de fiets via de Passe aux Bœufs. Het eiland heeft 1 weg, helemaal rondom. De vissershutten op palen en het 18e-eeuwse fort mogen niet gemist worden.

Fietsen in Frankrijk

Liever elders op fietsvakantie in Frankrijk? Lees de thema-pagina over Frankrijk en ontdek mooie alternatieve fietsroutes en -gebieden. Diverse reisorganisaties bieden fietsreizen in Frankrijk aan, maar zelf op pod gaan kan natuurlijk net zo goed.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie