Acties fietsveiligheid bij winterweer lijken succesvol

fietsslipgevaarHet aantal slachtoffers door winterse gladheid onder fietsers is deze winter in vergelijking met voorgaande jaren spectaculair gedaald. Dit blijkt uit op 5 februari 2013 gepubliceerde cijfers van Veiligheid.nl. In de periode dat er dit jaar sneeuw lag, moesten per week gemiddeld 425 fietsers zich aan letsel laten behandelen op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis. In eerdere jaren met sneeuw was dit getal veel hoger. Zo moesten tijdens de sneeuwperiode van de winter van 2009-2010 1400 fietsers per week met letsel naar de eerste hulp.

Sneeuw en gladheid maken jaarlijks veel slachtoffers onder voetgangers. Voetpaden krijgen bij de gladheidsbestrijding dan ook de minste aandacht. Daarentegen worden fietsers steeds minder het slachtoffer van sneeuw en gladheid. Voor hen lijken maatregelen ter bestrijding van de gladheid, zoals het sneeuw vrijmaken van veel gebruikte fietspaden, vruchten af te werpen.

VeiligheidNL pleit voor aandacht voor voetgangers en fietsers bij de bestrijding van sneeuw en gladheid. Burgers en bedrijven kunnen gemeenten helpen. Bijvoorbeeld door het sneeuwvrij maken van het trottoir langs de voordeur en de eigen toegang. Gemeenten kunnen burgerinitiatieven beter ondersteunen, bijvoorbeeld door op centrale punten en bij risicovolle plekken (bruggetjes en viaducten, nabij verzorgingshuizen, openbare gebouwen en winkelcentra) gratis strooizout beschikbaar te stellen.

Sinds deze winter is de aandacht en de kennis van gemeentes en provincies voor het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden sterk verbeterd. Met name het inzicht dat sneeuw op fietspaden geborsteld of geschoven moet worden, is breed geland bij de wegbeheerders. Nieuwe technieken, als het sproeien van pekel, hebben snel hun intrede gedaan, met verheugende resultaten. Eerder constateerde de Fietsersbond al dat de gemeentes er duidelijk beter in geslaagd waren de fietspaden sneeuwvrij te houden.

Zeer goed nieuws is dat nu blijkt dat het beter sneeuwvrij maken van fietsroutes ook daadwerkelijk tot een sterke daling van het aantal slachtoffers leidt.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie