Fietsersbond complimenteert gemeenten met gladheidsbestrijding

Dat het glad is weten we inmiddels allemaal. Dat het nog een aantal dagen blijft vriezen, en dus potentieel glad blijft, ook. Dat er tegenwoordig winterbanden voor fietsers zijn, en sneeuwkettingen, en vele manieren om overeind te blijven, het zal voor de vaste lezers van dit weblog geen verrassing meer zijn. Maar naast dat alles, is er natuurlijk ook nog de gladheidsbestrijding door de lokale overheden. En daar was volgens de Fietsersbond vorige jaren nog veel te verbeteren. Dit jaar krijgen de gemeenten een pluim van de Fietsersbond!

Na ruim een week winter maakte de Fietsersbond vandaag de balans op van de gladheidsbestrijding op fietsroutes tijdens deze vorstperiode. Via meldingen op sociale media en www.fietsersbond.nl/meldpunt-gladheidsbestrijding en via de oordelen van 150 lokale afdelingen verspreid over het land, heeft de bond een goed beeld gekregen. Tot grote verrassing en blijdschap van de belangenbehartiger van fietsend Nederland, doen de meeste gemeenten het dit jaar redelijk tot goed. Dat was drie jaar geleden, toen de Fietsersbond zijn campagne tegen winterse gladheid startte, wel anders. De hoofdfietsroutes zijn nu in kaart gebracht en behandeld. Gemeenten strooien preventief, borstelen bij sneeuw en strooien daarna. Veel gemeenten informeren de burgers over strooiroutes en tijdstippen via de website en Twitter.

Verbeterpunten

Hoewel het natuurlijk nog niet overal perfect was, is de Fietsersbond bij monde van directeur Hugo van der Steenhoven trots en blij dat haar acties en aanbevelingen zo serieus zijn genomen. Uit de ongevallenstatistieken blijkt, dat iedere week met winterse gladheid leidt tot minstens 1000 fietsers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen. Bij automobilisten is er in nagenoeg alle gevallen slechts sprake van blikschade.

Goed en minder

Complimenten waren er onder andere voor Haarlem, Leusden, Bloemendaal, Eindhoven, Zaanstad, Maastricht en Papendrecht. De gemeenten Utrecht, Hoorn, Arnhem en Deventer zijn hun slechte reputatie van eerdere jaren kwijt. Klachten kwamen uit onder meer Den Haag, Leiden, Amersfoort en Groningen. De Fietsersbond hoopt dat gemeenten zich blijven inzetten voor veilige fietsroutes in winterse perioden en de aanbevelingen voor verbeteringen opvolgen. Daarnaast roept de bond fietsers op hun positieve en negatieve ervaringen te melden op www.fietsersbond.nl/meldpunt-gladheidsbestrijding.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie