Met de wind in de rug over autovrije fietspaden in de Champagne-Ardennen

champardEen bestemming die zich uitstekend op de fiets laat verkennen en een keur aan fietsroutes biedt voor diegenen die liever wat meer beenspieren aanspannen dan louter het gaspedaal van de auto indrukken. En ook nog eens niet heel ver van Nederland vandaan. De Franse regio Champagne-Ardenne is een van de deelnemende organisaties op de aankomende Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 9 en zondag 10 februari plaatsvindt in de Amsterdam RAI.
Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde en over het algemeen vlakke fietspaden is de Champagne-Ardenne geschikt voor de actieve vakantieganger in alle leeftijdsgroepen. Bijzonder zijn de zogenoemde voies vertes, voormalige spoorwegtracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Nieuw dit seizoen is de optie om op verschillende locaties elektrische fietsen te huren. Op de site www.voiesvertes.com is nu over verschillende trajecten in de Champagne-Ardenne Nederlandstalige informatie te vinden. Nadere informatie over de streek vindt men ook op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Bereikbaarheid

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.

Wind in de rug

De hele dag fietsen met een windje in de rug. Zo voelt dat wanneer men een elektrische fiets huurt. Dit is het komende seizoen onder meer mogelijk in la Côte des Bar, Lac du Der en in Langres. Bij de lokale VVV’s kunt u een fietstraject naar keuze als GPS-track downloaden.

Groene wegen

Op de site www.voiesvertes.com vindt men een overzicht van alle groene routes. Na het klikken op de Nederlandse vlag krijgt men per traject gedegen informatie over de route. Adressen van hotels, restaurants, fietsverhuur en bezienswaardigheden. Op een kaartje is het hele traject in blokjes opgedeeld: door op een deeltraject te klikken krijgt men een gedetailleerde kaart van dat traject te zien. Zo worden onder meer de fietsroute om het Lac du Der beschreven, de jaarlijkse rustplaats voor 60.000 kraanvogels. Ook het traject langs het Marne-Saône kanaal tussen St Dizier en Langres wordt uitgebreid in het Nederlands beschreven evenals de voie verte Trans-Ardennes, een 83 km lange route die loopt langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet in de Franse Ardennen. Nieuw dit jaar is dat de route na Givet nu aansluit op de Belgische voie verte.

Accommodaties

Campings, hotel de gîtes, vakantiehuizen, gastenkamers, kastelen, boomhutten en andere bijzondere verblijven, de vakantiegangers heeft keus uit een gevarieerd aanbod. Op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme hebben zo’n 115 fietsvriendelijke accommodaties en fietsverhuurbedrijven een fietsvriendelijk convenant gesloten. De aangesloten hotels moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek waar de fietsen schoongemaakt kunnen worden, ze moeten beschikken over een reparatieset, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd worden en tegen betaling moet de accommodatie een lunchpakket aanbieden. De fietsvriendelijke hotels en fietsverhuurbedrijven staan in de fiets/wandelkaart van het verkeersbureau alsmede op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie