Steeds meer gratis gps-fietsroutes te downloaden

oppadmetgpsHet aantal wandel en fietsroutes dat gratis van internet kan worden gedownload, groeit snel. Uit onderzoek door MrGPS blijkt dat er in januari 2013 meer dan 2,5 miljoen routes gratis te downloaden zijn. Benelux en Duitsland zijn koplopers op het gebied van routes. Vooral 50-plussers ontdekken de nieuwe manier van recreëren met de gps.

De routes zijn te vinden op verschillende portal-sites. Binnen Europa zijn de grootste gps-websites gpsies.com (circa 800.000 routes) en Routeyou.com (circa 600.000 routes). Wereldwijd spant Wikiloc.com de kroon, met meer dan 1 miljoen routes. De meeste routes zijn voor het recreatief wandelen en fietsen. Maar er zijn gps-routes voor allerlei toepassingen, zoals skeeleren, schaatsen, skiën en paardrijden tot bergtochten met een muilezel aan toe.

Onafhankelijk

MrGPS zoekt de verklaring voor dit grote aantal in het feit dat steeds meer mensen de mogelijkheden van het navigeren met de gps ontdekken. Zoals het opnemen van een route. ‘Eenmaal een mooie route gelopen of gefietst is het kinderspel die met de rest van de wereld te delen, aldus Hans Vaessen’, oprichter van MrGPS. ‘Zo ben je niet meer afhankelijk van de lokale VVV maar ga je op websites of via de social media op zoek naar mooie tochten in de buurt van je camping. Maar ook in eigen land wordt het zo steeds gemakkelijker ook in een onbekende regio een mooie wandeling of fietstocht te maken’.

Actieve 50-plussers

Opvallend is dat meer dan de helft van de actieve gebruikers 50 jaar of ouder is. Dat is een sterk groeiende groep, met veel vrije tijd en vaak een prima gezondheid en sportieve levenshouding. Door de gps worden enerzijds nieuwe -langere- fietsroutes ontdekt, anderzijds wordt de gps ook gebruikt om simpel een oplaadpunt of de parkeerplaats van de auto (terug) te vinden.

Training

Toch merkt Vaessen dat het eerste begin voor veel gebruikers nog knap ingewikkeld kan zijn en dat zo’n apparaat na aanvankelijk enthousiasme amper gebruikt in de la verdwijnt. Vandaar dat hij, samen met de ANWB, een vier uur durende videocursus Op pad met de Garmin GPS ontwikkelde waarin alle mogelijkheden stap voor stap uitgelegd worden. De cursus wordt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam (9-10 februari) gelanceerd.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie