Op fietsvakantie met het vliegtuig

Ook op fietsvakantie in het (verre) buitenland wil je kunnen vertrouwen op je eigen fiets. Het meenemen van je fiets in het vliegtuig vergt echter enige voorbereiding. Zoals het juist verpakken van je fiets, het vervoer naar de luchthaven en het parkeren van je auto bijvoorbeeld bij Schiphol Smart Parking via Parkos, maar je kunt ook bij Eindhoven Airport parkeren of bij de Luchthaven van Rotterdam/Den Haag.

Het juist verpakken van je fiets doe je niet alleen omdat je je fiets schadevrij op de plaats van bestemming wil krijgen, maar ook omdat de meeste luchtvaartmaatschappijen eisen aan het fietsvervoer stellen.

Hoe moet ik mijn fiets verpakken voor het vliegtuig?

Er zijn verschillende manieren om je fiets vliegtuigproof te verpakken. De meest gebruikte vormen van verpakking zijn de fietsdoos, de fietshoes en de fietskoffer.

  • De kartonnen fietsdoos wordt door velen gezien als dé manier om je fiets te vervoeren. Fietsdozen kun je vaak gratis of tegen een kleine vergoeding op de kop tikken bij fietshandelaren. Ook op Schiphol kun je terecht voor de aanschaf van een fietsdoos. Deze dozen kosten op Schiphol ongeveer 20 euro. Het voordeel van de fietsdoos is dat deze stevige bescherming biedt. Het nadeel is dat een grote doos wat onhandig is in het vervoer naar de luchthaven en dat de doos op je vakantiebestemming veel ruimte inneemt mocht je deze voor de terugreis nodig hebben.
  • Een alternatief voor een doos is het gebruik van een fietshoes. Het voordeel van een plastic of stoffen hoes is dat je fiets gemakkelijk te vervoeren is. Ook is een fietshoes handig mee te nemen tijdens fietstochten en herbruikbaar voor de terugreis. Hou er wel rekening mee dat een hoes niet veel bescherming biedt. Het is raadzaam om de kwetsbare delen van je fiets extra te beschermen door ze in te pakken met bubbeltjesplastic, piepschuim of schuimrubber.
  • Wil je je fiets écht goed beschermen op reis? Dan is een fietskoffer misschien wel een optie. Fietskoffers zijn zeer stevig en veilig. Helaas zijn ze vaak zwaarder en daardoor onhandig in het vervoer. Daarbij zijn ze vrij kostbaar. Fietskoffers zijn met name geschikt voor lichte fietsen voor professioneel gebruik.

Ongeacht het verpakkingsmateriaal is het belangrijk om je fiets op de juiste manier te demonteren. Probeer je fiets zo compact mogelijk te maken en losse onderdelen zo te verstellen dat ze niet uitsteken. Draai in ieder geval het stuur 90 graden zodat deze parallel staat aan je frame. Verwijder de trappers en laat de banden leeglopen. Zet je fiets niet op slot, anders kunnen de spaken beschadigd raken. Daarnaast is het een goed gebruik om voor vertrek ook de voorvork te fixeren op het punt waar normaal de as zich bevind. Dit voorkomt dat de voorvork krombuigt of zelfs breekt.

Vereisten per luchtvaartmaatschappij

Naast het verpakken van je fiets om beschadigingen te voorkomen stellen de luchtvaartmaatschappijen eisen aan het vervoer van je fiets. Het is dus zeer raadzaam om ruim van tevoren contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij over de eisen die gesteld worden aan het fietsvervoer. Hierbij een aantal populaire maatschappijen en hun beleid m.b.t. fietsvervoer. Let wel: deze info kan verouderd zijn dus zoek het altijd zelf op op de website van de luchtvaartmaatschappij!

KLM

Voor de meeste toestellen van de KLM geldt dat het gebruik van een fietsdoos gewenst is. KLM stelt demontage eisen zoals die hierboven beschreven zijn. Je dient het vervoer van je fiets ruim van tevoren (in ieder geval twee dagen) aan te melden. KLM rekent voor het vervoer van je fiets tussen de 55 en de 100 euro per enkele reis afhankelijk van de bestemming. Met de bagage calculator van KLM kun je precies uitrekenen wat het voor jou kost.

Ryanair

Om je fiets mee te nemen in een vliegtuig van Ryanair geldt eveneens dat de fiets moet worden gedemonteerd en verpakt in een hoes of doos. Het maximale toegestane gewicht van de fiets is 30kg. Bij Ryanair betaal je 50 of 60 euro per enkele reis voor het vervoer van je fiets. Het verschil in prijs is afhankelijk van of je online reserveert of het pas op het vliegveld zelf regelt.

Transavia

Ook Transavia vereist juiste demontage en verpakking van fietsen. Ook hier geldt dat fietsen ruim van tevoren moeten worden aangemeld. Daarnaast adviseert deze maatschappij om een fietsdoos of -koffer te gebruiken om beschadigingen te voorkomen. Transavia is per enkele reis de voordeligste van de drie voorbeelden met 40 euro.

Een goede voorbereiding is…

Het moge duidelijk zijn dat het meenemen van je fiets in het vliegtuig de nodige voorbereiding verdient. Om verwarring en miscommunicatie te voorkomen is het raadzaam om altijd telefonisch contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij en de vereisten omtrent fietsvervoer te bespreken. Denk daarbij ook aan de terugreis. Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen, rest je niets anders dan vertrekken en genieten van je reis!

Heb je ook gedacht aan?

Naast het vervoer van je fiets zijn er uiteraard meer zaken waar je aan moet denken voor je vertrekken kunt. Hierbij in ieder geval een paar zaken die zeker niet over het hoofd gezien moeten worden:

  • In de interessantste en avontuurlijkste landen geldt er vaak een visumplicht. Op de site van de Visumcentrale kun je per land de visum vereisten opvragen.
  • Heb ik inentingen nodig en waar moet ik op letten qua voeding? Op de website van de GGD is hier alles over terug te vinden.
  • Kijk op de de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie omtrent de veiligheid in jouw reisbestemming.

Schiphol heeft de komende maanden een actie met Schiphol Holiday Valet Parking. Met deze extra service rij je direct naar de vertrekhal en hoeft je dus niet ver te lopen met je fiets en bagage. Voor parkeren bij Schiphol, check Parkos.nl voor de tarieven.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie