Het Grote Fietsvakantieboek, de nieuwe fietsreisbijbel

Grote Fietsvakantieboek Eric Schuit

Dat er veel te zeggen valt over fietsen, en fietsvakanties in het bijzonder, weten we. Maar kan al die informatie dan niet gebundeld worden in één boek?

Wat begon als een klein idee, een klein boekje met als werktitel ‘Het Grote Fietsvakantieboek’, groeide tijdens het schrijven van de teksten uit tot het boekwerk dat het nu is geworden: ‘Het Grote Fietsvakantieboek‘.

Waar het eerste groot nog met een knipoog gelezen moest worden, kunnen de makers Eric Schuit en Janne Keurlings nu met recht spreken van een groot boek. Of beter gezegd: een dik boek. Maar liefst 304 pagina’s over fietsvakanties. 

Het Grote Fietsvakantieboek: vragen, vragen, vragen

Hoe stel je een reisfiets af? Welke kleding neem je mee? Hoe kies je de juiste tent voor een fietsvakantie? Welke route is mooi? Wat hoort er allemaal in je fietsvakantie uitrusting? Er zijn duizenden vragen te verzinnen als je je fietsvakantie gaat voorbereiden. Het antwoord op bijna al die vragen is in een of andere vorm terug te vinden in Het Grote Fietsvakantieboek.

Fietsreisbijbel

Zowel de beginnende als de ervaren vakantiefietser vindt veel informatie in de 304 pagina’s tellende fietsreisbijbel, waarvan elke bladzijde specifiek is ontworpen voor deze uitgave. Janne Keurlings is afgestudeerd aan de kunstacademie, en dat zie je.

De stijl is ‘gemaakt eenvoudig’, maar het geheel is met zorg vormgegeven, en erg mooi. Alsof je een kinderboek inkijkt, waarvan je pas als je beter kijkt ziet, dat het een volwassen boek is. Dan pas zie je dat alle technische details in de tekeningetjes verwerkt zijn, en dat er inhoudelijk bijna geen onderwerp ontbreekt voor als je een fietsvakantie gaat voorbereiden.

Voor iedere beurs

Alle uitrusting die je mogelijk nodig hebt tijdens een fietsreis, passeert de revue. Van remsystemen tot gps en van gereedschap tot kookspullen. Een fietsvakantie-uitrusting is duur, maar in Het Grote Fietsvakantieboek besteden de auteurs ook aandacht voor mensen die minder geld willen uitgeven.

Zo valt te lezen dat wie geen geld heeft voor waterdichte fietstassen, ook een krantenwijk kan nemen. Met die krantentassen kun je heel goed op fietsvakantie. En dat klopt, want mijn eerste fietsvakantie 20 jaar geleden heb ik ook met tassen van Dagblad De Limburger gedaan. Daarnaast wordt er een zekere prioriteit aangegeven, zodat iedereen op basis van de informatie uit het boek, zelf kan beslissen wat wel en wat niet nodig is voor zo’n eerste fietsvakantie.

Fietsblessures

Fietsen is gezond. Dat weet iedereen. En toch kan het zomaar gebeuren dat het fietsen niet zo soepel gaat als je zou willen. Als je alle mogelijke fietsblessures die in het boek behandeld worden achter elkaar zet, zou je bijna geen fietsvakantie meer aandurven: zonnesteek, spierkramp, hoogteziekte, zadel-, stuur-, trapper-, rug- en kniepijn. Muggen en ander ongedierte lijken hier te ontbreken, maar die worden dan gelukkig weer aangepakt in het hoofdstuk tegenslagen. Gelukkig worden alle blessures niet alleen genoemd, er worden ook preventie-tips én oplossingen gegeven. Kun je toch met een gerust hart opstappen.

Tegenslagen

En dan de tegenslagen. Als je er mee te maken hebt, is het minder leuk, maar het zijn achteraf vaak wel de beste verhalen voor bij het kampvuur. De onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere ruzie met je reispartner, ongedierte, hitte en kou, tegenwind en regen, verdwaald, bestolen, fietspech. Het advies dat de auteurs in ieder geval willen meegeven wordt op originele en treffende wijze verwoord in de zin ‘Problemen bestaan niet, wel oplossingen die uitblijven’.

Ervaring

Elke tip in Het GROTE Fietsvakantieboek is gebaseerd op jarenlange ervaring met fietsreizen en productkennis. Auteur Eric Schuijt heeft ruim 200.000 kilometer gefietst door meer dan 80 landen en is eigenaar van De Vakantiefietser in Amsterdam, een winkel die gespecialiseerd is in reisfietsen en uitrusting voor fietsvakanties. Janne Keurlings raakte na een fietsvakantie geïnspireerd door deze manier van reizen en studeerde op dit onderwerp af aan de Kunstacademie.

Aanvullingen

Op grotefietsvakantieboek.nl staan alle hoofdstukken uit het boek opgesomd, met daarbij de mogelijkheid een reactie achter te laten. Goed voor andere fietsers, en wellicht alvast de eerste veranderingen voor een volgende druk.

Compleet

De inhoud van het boek is heel compleet. Dat wil zeggen: over alles wordt het belangrijkste gezegd. Maar die brede opzet, is meteen ook het nadeel van het boek. De teksten zijn kort, en veelal puntsgewijs. Dat bladert prettig, maar het blijft redelijk oppervlakkig. 

Wil je meer weten over een land, een slaapzak of een vaccinatie, dan zul je verder moeten kijken op internet. Maar gebruik je het boek als een prettig leesbare checklist, dan kun je eigenlijk niets vergeten. Bovendien zorgt het boek voor nieuwe ideeën en zin in fietsen. En dat is de grote kracht van dit boek. Want wie na lezen van dit boekje nog met de caravan op een grote franse camping gaat staan, heeft toch niet goed gelezen.

Informatie

Het Grote Fietsvakantieboek – Eric Schuit & Janne Keurlings
ISBN: 978-90-803401-0-7

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

1 gedachte over “Het Grote Fietsvakantieboek, de nieuwe fietsreisbijbel”

Plaats een reactie