Nederland nog altijd fietsland nr. 1

podium

Op sommige fietsgebieden moet Nederland tegenwoordig andere landen voor laten gaan. Zo steekt Kopenhagen Amsterdam al een aantal jaren naar de kroon als Fietshoofdstad. Er gaan meer Duitsers op fietsvakantie dan Nederlanders. Duitsland, en dus niet Nederland, is ons favoriete Fietsvakantie-land.

Kilometers Fietspad

En veel landen binnen Europa hebben meer kilometers fietspad en minstens zo mooie fietsroutes als Nederland. Op een van de weinige écht meetbare disciplines in deze ‘Battle of the Cyclists’ is Nederland echter nog de enig mogelijke winnaar: Ons land telt namelijk, nog altijd, de meeste fietsen per inwoner. De Scandinavische landen scoren ook hoog, met vier landen bij de eerst zes.

Dat blijkt uit een ranglijst die University of Technology in Sidney opstelde. In Nederland wordt de fietsdichtheid geschat op 99,1%. Dat betekent dat er op iedere inwoner van Nederland, een fiets in gebruik is. Gemiddeld dan, want ik heb er drie, en zo zijn er vast meer fietsers met meerdere fietsen voor verschillende doeleinden. Er komen natuurlijk wel steeds meer elektrische fietsen bij.

Fietsdichtheid in andere landen

In Denemarken is de fietsdichtheid circa 80,1% en in Duitsland 75,8%. Dan volgen de landen Zweden (63,7%), Noorwegen (60,7%), Finland (60,4%), Japan (56.9%), Zwitserland (48,8%), België (48%) en tenslotte China, waar het fietsbezit geschat wordt op minimaal 37,3%.

Als gekeken wordt naar het aandeel van de fiets in alle vervoersritten, komt er een ander lijstje uit de bus rollen. Nederland staat nog steeds bovenaan; 27% van alle trips (25% van de woon-werktrips) worden op de fiets gemaakt, in Denemarken 18% en in Duitsland 9%. Maar in Japan bijvoorbeeld is het aandeel van de woon-werkfietser 15%.

Uit China zijn geen exacte cijfers bekend, wel is bekend dat 60 procent van de fietsbezitters in Shanghai ieder dag met de fiets naar het werk gaat. De stad telt ruim 9 miljoen fietsen op 19 miljoen inwoners.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie