Havelradweg Fietsroute van het Jaar 2012

Havelradweg

De Havelradweg ten noorden en westen van Berlijn is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2012. Op zaterdag 11 februari, tijdens de achtste Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI, neemt een vertegenwoordiger van ‘Marketingkooperation Havelradweg’ de trofee die bij de uitverkiezing hoort in ontvangst. De gids is te koop bij de Fietsvakantiewinkel.

Oost Duitsland

De Havelradweg loopt vrijwel geheel door het voormalige Oost-Duitsland en volgt de rivier de Havel vanaf de bron tot aan de monding in de Elbe. Al fietsend over autoluwe en autovrije fietswegen passeer je talrijke meren, doorkruis je bossen en natuurgebieden en fiets je door prachtige stadswijken. Ook voert de route door metropool Berlijn en door Potsdam, het vroegere centrum van Pruisen met zijn paleizen, parken en tuinen.

Oude sfeer

Een charmante karaktertrek van de ‘Radweg’, is dat je aan de andere kant van het inmiddels opgehaalde IJzeren Gordijn een sprongetje terug in de tijd maakt. ‘Vooral in de stadjes en dorpjes kun je de sfeer van het vroegere Oost-Duitsland nog goed proeven’, aldus het juryrapport.

Hollandse wijk

Het fraaie Potsdam met onder meer ‘de Hollandse wijk’ uit de 18e eeuw, het parklandschap tussen Potsdam en Spandau en het merengebied bij de bron van de rivier maken de Havelradweg bijzonder. Verder biedt de route de mogelijkheid een uitstapje te maken in of rondom Berlijn, zoals het fietsen van de Mauerradweg langs de Berlijnse Muur.

Kwaliteitsroutes

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die daarmee de ontwikkeling van kwaliteitsfietsroutes wil stimuleren. De jury, bestaande uit fietsreisjournalist Bert Sitters, oud-routemaker Wouter Bazen en fietsgidsauteur Luc Oteman, nomineerde naast de Havelradweg ook Yorkshire Wolds in Engeland en Netwerk Bourgondië in Frankrijk. Deze drie routes zijn door juryleden ‘nagefietst’ en getoetst aan 18 kwaliteitscriteria. Alleen vrij recente routes of routes die onlangs ingrijpend zijn gewijzigd, komen voor de uitverkiezing in aanmerking.

Lezing

In de grote stand van Duitsland op de Fiets en Wandelbeurs, hal 9, stand E.20, is bij Brandenburg meer informatie te vinden over de Fietsroute van het Jaar 2012. Op beide beursdagen kan het publiek kennismaken met de Havelradweg tijdens een lezing: op zaterdag 11 en zondag 12 februari om 13.00 uur in de Duitsland Zaal.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie