Gambia, uniek en ongedacht fietsland

Gambia

Veel mensen kennen Gambia alleen als een zonneparadijs. Het land aan de westkust van Afrika heeft duidelijk meer te bieden dan het korte stripje met de toeristenhotels langs de kust. Een leuke manier om authentiek Gambia te ontdekken is tijdens een fietsvakantie. Dat kan met Soforal en reisleider Wim van Heeswijk.

Fietsen in Gambia

Weg van de toeristenstrip ontdek je het echte Gambia. Fietsend door de dorpen heb je al vrij snel contact. Dorpelingen zitten op matjes onder een grote boom. Hier worden ook belangrijke beslissingen genomen. Bantaba noemt men dat hier. Een andere sociale ontmoetingsplek is de waterpomp. Kinderen zwaaien enthousiast: Toebab Toebab! (witte mensen). Het gaat allemaal heel gemoedelijk: Gambia is een veilig land. Een frisse oceaanbries zorgt voor aangename temperaturen om te fietsen, ondanks de tropen. Groot voordeel voor fietsers is het vlakke land.

Een interessant deel van Gambia is de zuidkust. Als vissersbootjes het strand op komen stromen de bewoners toe om verse vis te kopen. Het dorp Kartong bij de grens met Senegal is een voorbeeld van een fotogeniek Afrikaans modeldorp. Deze streek is door de Gambiaanse overheid aangewezen als ecotoerisme gebied met kleinschalige lodges, die vooral een toegevoegde waarde hebben voor de plaatselijke bevolking.

Fietsvakantie in Gambia: Soforal Lodge

Een van deze lodges is opgezet door de Nederlander Wim van Heeswijk, die hier zijn paradijs heeft gevonden. Vanuit zijn lodge Soforal in Berending Village organiseert Van Heeswijk verrassende fietstochten onder begeleiding van een locale gids. De mooie en rustige omgeving van het dorp is ideaal om een eerste indruk te krijgen van de rijke cultuur van donker Afrika. Dankzij de plaatselijke gids kan van de gebaande wegen worden afgeweken en gaan deuren open naar verrassende ontmoetingen.

Het programma gaat verder met een rit van vijf dagen van zuid naar noord langs de kust omhoog om kennis te maken met de diverse sferen. Deze georganiseerde reis biedt behalve zon, zee en strand, óók kunst, muziek en dans en heel veel spontane ontmoetingen. De reis doet daarbij drie andere overnachtingadressen aan.

Om voldoende ruimte te bieden voor ontmoetingen en activiteiten is de fietsafstand kort: gemiddeld 20 kilometer per dag. Natuurlijk is het ook mogelijk een reis op maat voor u samen te stellen. Meer informatie is te vinden op www.soforal.nl/reizen, of bekijk de pagina over alternatieve georganiseerde fietsreizen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

1 gedachte over “Gambia, uniek en ongedacht fietsland”

  1. Wij hebben van 7 t/m14 januari een onvergetelijke fietsvakantie samen met onze deskundige gids Bubacar Camara genoten.
    Hij heeft ons de vele facetten van zijn land laten laten zien. Dat op een relaxte manier met tochten van zo’n 20 km per dag, die ons in de compounds, de schooltjes, de doktersposten, stadjes en steden, natuurgebieden, kust en strand, visserijnijverheid, musea en markten brachten.
    Op vier prachtige lokaties hebben we overnacht. Wim, Yvon, Bubacar en de andere jongens van de Soforal Lodge staan garant voor een degeleijke organisatie. Een echte aanrrader.

    Beantwoorden

Plaats een reactie