Fietswiel opnieuw uitgevonden: geen spaken maar veren

veringwielHet lijkt erop dat de Engelsman Sam Pearce het wiel opnieuw heeft uitgevonden. Het Fietswiel wel te verstaan. De industrieel ontwerper  heeft zijn gedachten laten gaan over een nieuw type fietswiel, dat dankzij de toepassing van een flexibel veersysteem meer stabilileit en een dempend effect moet krijgen.

Pearce heeft zijn concept Loopwheels genoemd en voorlopig alleen uitgetest op wielen voor vouwfietsen, omdat die relatief klein zijn. Een variant voor grotere maten wordt op termijn zeker niet uitgesloten.

Het wiel is uitgerust met een gangbare naaf, met naafremmen en naafversnellingen. In plaats van spaken zijn drie lusvormige veren van carbon toegepast, die van de naaf naar de velg lopen. Wanneer het wiel over een obstakel rijdt, wordt de energie geabsorbeerd door deze vering.

veringwiel2

Vooralsnog werkt het concept alleen op fietsen die over voldoende ruimte beschikken tussen de vork/frame en de banden. Loopwheels komt met specifieke voor- en achterwielen. Elk wiel weegt ongeveer 300 gram meer dan een vergelijkbaar wiel met spaken.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie