Fietsmonitor zorgt daadwerkelijk voor verbetering in Nederland Fietsland

fietsregio-logoHet blijkt dat er daadwerkelijk een prikkel uitgaat van de Kwaliteitsmonitor. Diverse verbeterpunten uit de monitor van vorig zijn door de regio’s aangepakt. Hoewel het uitgebriede rapport van de Kwaliteitsmonitor 2013 deze zomer nog moet verschijnen, is deze conclusie volgens Het Fietsplatform gerechtvaardigd. 

Ruim 30.000 km aan LF- en knooppuntroutes ligt te schitteren in de zon, wachtend op miljoenen fietsers.  Maar hoe goed scoren de regio’s nu als het gaat om kwaliteitsbehoud en -verbetering? Het Fietsplatform ontwikkelde als onafhankelijk orgaan in 2012 een objectief landelijk vergelijkend onderzoek: de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s. In de Kwaliteitsmonitor 2013 zijn er opvallende scores voor de regio Texel en de provincie Groningen: Texel behaalt als enige 5 sterren en de provincie Groningen stijgt van 2 naar 4 sterren, voornamelijk door de aanleg van een fietsknooppuntensysteem.

De kwaliteitsmonitor is een landelijk onderzoek dat regio’s prikkelt om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. De twaalf Nederlandse provincies en elf belangrijke toeristische regio’s (o.a. de friese waddeneilanden, de achterhoek, de regio Arnhem-Nijmegen en Limburg) worden meegenomen in het onderzoek.

Zowel vakkrachten in de fiets- en toerismebranche als de eigenlijke fietsers monitoren de fietsgebieden op zes gebieden waar de regio’s invloed op hebben: landschap, toegankelijkheid, kwaliteit routenetwerken, voorzieningen, beheer routenetwerken en onderhoud bewegwijzering. Totaal zijn er voor een regio maximaal 5 sterren te verdienen.

Dat het goed gaat met het aanbod voor de recreatieve fietser in Nederland, blijkt wel uit de verkregen scores. De gemiddelde score van alle regio’s (provincies en uitgelichte regio’s) is gestegen van 3,3 naar 3,6. Geen enkele regio scoort onder de 3 sterren bij de totaalwaardering. Dit klopt met het algemene beeld: in Nederland Fietsland bestaan geen slechte fietsgebieden, hooguit minder goede. De ‘regio’ Texel behaalt als enige 5 sterren. Texel scoort op alle fronten goed, maar zeker het beheer en onderhoud van het routenetwerk springt er uit. De score van de provincie Groningen stijgt het hardst. Zij gaat van 2 naar 4 sterren. De provincie Groningen heeft het afgelopen jaar een nieuw knooppuntnetwerk neergezet. Dat levert hen een sterke verbetering van de score op.

Download hier het hele rapport over de Nederlandse fietsregio’s.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie