Fietsen in Noorwegen, slapen in Østby

ostbyHoewel het seizoen al richting einde gaat lopen is dit misschien een aardige tip, want aan Noorwegen wordt niet zo snel gedacht als het over fietsen gaat. Toch eens goed dit wat uit te lichten, is het niet voor dit jaar, dan wellicht een goede tip voor 2016. Trysilfjellet is het grootste skigebied van Noorwegen, prima geschikt voor alpine skiërs van alle niveau’s, snowboarders en er zijn ook kilometers aan loipes voor langlaufers. In de zomer is de berg zeer geschikt voor mountainbikers die hier hun hart op kunnen halen. Op het asfalt zijn vele tientallen kilometers aan routes voor mountainbikers maar ook de reguliere sport/tourfietsers uitgezet. Hoewel delen van de route over relatief licht hellende trajecten gaan, heb je als fietser wel meer conditie nodig dan dat je nodig hebt voor 15 kilometer op een zondagmiddag. Je fietst tenslotte in de bergen en lange stijgende trajecten kunnen vermoeiend zijn. Daarnaast is de lucht iets ijler wat ook licht vermoeiend werkt. Een (redelijk) goede conditie is dus wel vereist. De routes in de omgeving zijn duidelijk gemarkeerd, inclusief de geschiktheid voor soort (BMX/sport) en zelfs de niveaus worden aangegeven in dezelfde kleurcodering als die gebruikelijk is voor skiërs.

hotelostbyIn het plaatsje Østby, op 18 kilometer afstand van Trysil en bij deze gemeente behorend, is de draad verder opgepakt. Hier zijn dezelfde soort routes aangegeven en voor degene die even genoeg heeft van het zadel zijn er ook diverse wandelingen mogelijk, voor zowel de beginnende als de ervaren wandelaar als voor hikers. De fietsroutes sluiten aan bij de hiervoor genoemde en leiden zelfs naar het nabij gelegen Zweden. In het dorpje ligt een prima kleinschalig hotel (Kjølen Hotell, hoog gewaardeerd op booking.com) dat al 10 jaar gedreven wordt door Nederlanders. Het dorpje is goed bereikbaar en toch rustig gelegen en zowel fiets als auto kun je hier nog ouderwets veilig stallen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor beschadigingen of diefstallen. De kamers zijn rustig gelegen, allen voorzien van een eigen badkamer met toilet, douche, haardroger en toiletartikelen. Er is een prima à la carte restaurant en bij een meerdaags verblijf is het ook mogelijk om tegen een redelijke meerprijs halfpension te boeken. Er zijn zowel eenpersoons- als tweepersoonskamers en een familiekamer. Een sportbar met volledige licentie behoort ook tot de faciliteiten. Informatie en reserveringen: (0047) 6245 5100.

Er is geen ‘beste tijd’ om te fietsen te benoemen. Zodra de sneeuw gesmolten is (meestal na medio mei), kan er gefietst worden, al kunnen in voor- en najaar de temperaturen nog wat lager zijn. In de maand juni wil het wel regenen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit net zo goed in juli kan voorkomen. Over het algemeen lopen de temperaturen vanaf medio juli tot eind augustus flink in het rood, op sommige dagen wordt het bijna net zo warm als in Spanje.

Wat ik u niet wil onthouden is het feit dat er in de omgeving vele fietsconcoursen gehouden worden, zoals de (locale) Trysil Rittet en Trysil Rypa, maar ook de Cyckelvasan in Zweden. Dit is de evenknie van de Vasaloop (Vasaloppet, 90 km voor langlaufers) die in augustus gehouden wordt. Er zijn diverse afstanden met 95 km als maximum. Ook zijn er meerdere dagen en behalve de officiële rit, zijn er de kopie-ritten over exact dezelfde afstanden maar dan in een andere week. De inschrijving voor deze ritten is aan regels gebonden, is niet vrijblijvend en dient al lang tevoren te geschieden. Je kunt voor de officiële wedstrijd uitgeloot worden, maar dan is er vaak wel de mogelijkheid voor deelname aan de kopie-rit. De start van de Cyckelvasan is in Sälen, een klein uurtje rijden van Østby, het eindpunt in Mora. Transport van finish naar startpunt (parkeerplaats) is vooraf bij de organisatie te boeken. Voor zowel Vasaloppet als Cyckelvasan ontvangt het hiervoor genoemde Kjølen Hotell jaarlijks vele gasten die een aantal dagen verblijven, zowel voor de wedstrijd zelf als voor voorbereidende trainingen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie