Elektrische fietsen steeds populairder, daarom deze aankooptips

spartaebikeDe elektrische fiets wordt steeds populairder. En terecht. Het is een prima vervanger van de auto als je wilt besparen. En fietsen houdt je fit. Een elektrische fiets is perfect te gebruiken voor mooie fietstochten, maar ook om boodschappen mee te doen of een bezoek aan vrienden te brengen. Het imago van de elektrische fiets is intussen ook helemaal veranderd. Was het eerst overwegend een fiets voor ouderen, nu hebben steeds meer mensen deze moderne fiets. Voor woon-werkverkeer of om naar school te gaan. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Veiligheid

Kies een elektrische fiets die rustig start als je begint met trappen en die direct stopt als je de trappers stil houdt. Een fiets met een ION-systeem heeft, net als Bosch en E-motion, de technologie waardoor de fiets direct reageert en daardoor zeer veilig is. Om de veiligheid van de fietser extra te vergroten, zijn er sinds kort cursussen te volgen waar je kunt leren rijden op een elektrische fiets. Want met een elektrische fiets kan een snelheid tot ongeveer 25 km/uur gehaald worden. Dat is even wennen.

Accu

Hoe ver je kunt fietsen op één volle batterij is afhankelijk van het soort accu. Informeer hiernaar bij de dealer en vraag jezelf af waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Als je veel korte afstanden fietst, is een accu met een beperkte actieradius voldoende. Maak je graag langere tochten, kies dan voor een fiets met een hogere actieradius. Realiseer je wel dat de actieradius ook afhankelijk is van je eigen gewicht, de sterkte van de wind en het landschap (veel heuvels bijvoorbeeld). De maximale actieradius die de fabrikant noemt, geldt voor ideale omstandigheden.

Sommige fietsen hebben de optie van een uitneembare accu. Handig als je de fiets niet bij een stopcontact kunt plaatsen. Een uitneembare accu is overal op te laden. Nadeel is dat als je de fiets stalt met de accu er nog in, er enig gevaar is voor diefstal van de accu.

Motor

De motor van een elektrische fiets kan op drie plaatsen zitten: aan de voorkant, de achterkant of in het midden van de fiets boven de trappers. De plek van de motor brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee.

Voorkant: Met een motor aan de voorkant word je voor het gevoel getrokken. Omdat het gewicht aan de voorkant zit, is de fiets goed in balans. Een nadeel van de motor op deze plek, is dat het sturen wat zwaarder voelt. En daarnaast is, om doorslippen te voorkomen, de trekkracht van de voorwielmotor wat beperkter dan die van een achterwielmotor.

Achterkant: Een motor aan de achterkant geeft je een duwtje in de rug. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren. In het achterwiel kan een krachtiger motor worden aangebracht dan in het voorwiel.

In het midden: Deze plek geeft een krachtige ondersteuning die heel natuurlijk aanvoelt. Bovendien ligt het zwaartepunt laag waardoor de fiets extra stabiel is.

Prijzen

Nu elektrisch fietsen steeds populairder wordt, dalen de prijzen. Nog steeds zijn de fietsen niet echt goedkoop, maar weeg dit eens af tegen de besparingen die je doet door het gebruik van de fiets en het laten staan van de auto. En dan hebben we het nog niet eens over de onbetaalbare voordelen voor de gezondheid. Vind je het dan nog te prijzig? Er zijn steeds meer tweedehands elektrische fietsen of oudere modellen tegen zeer schappelijke prijzen. Kortom, gewoon doen zo’n fiets!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie