Campagne tegen onveilig gebruik gsm op de fiets, Fietsmodus app gelanceerd

Bij een op de vijf fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is speelt smartphonegebruik een prominente rol. Daarom wordt in de nieuwe publiekscampagne Aandacht op de weg dit jaar extra aandacht besteed aan deze kwetsbare doelgroep.

Niet appen tijdens het fietsen

Voor de campagne werkt het ministerie van IenM nauw samen met mobiele providers om verantwoord gebruik van de smartphone in het verkeer te stimuleren. De providers zullen hiervoor ook onderling samenwerken. De minister en de providers hebben tijdens de kick-off van de campagne een convenant ondertekend. TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) ondersteunen de acties en de Nationale Politie let extra op het handheld gebruik van de smartphone in het verkeer. Tevens is er voor fietsers een app gelanceerd waarmee gespaard kan worden voor cadeaux bij verantwoord smartphonegebruik.

Onder jonge fietsers (12-24 jaar) zegt één op de drie personen onderweg druk in de weer te zijn met zijn of haar smartphone.

Bij negen procent van de fietsongevallen is een smartphone in het spel. Bij de leeftijdsgroep 12-34 jaar is dit percentage twee keer zo hoog, namelijk 17 tot 18 procent van de fietsongevallen. In de campagne is er daarom dit keer extra aandacht voor de fietsende jongeren.

Fietsmodus

Om jongeren veilig gedrag in de praktijk te laten ervaren is een nieuwe mobiele app ‘Fietsmodus’ ontwikkeld. Deze app beloont de jongere als die onderweg op de fiets de smartphone niet gebruikt. De gebruikers van de app maken kans op bioscoopkaartjes, een t-shirt of een fiets. Dit moet fietsers helpen veiliger deel te nemen aan het verkeer. De prijzen worden door de providers beschikbaar gesteld. De app werkt op Android en Apple en is gratis te downloaden in de appstore en op de site fietsmodus.nl.

App jij tijdens het fietsen?

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie