Wie wordt fietsroute van het jaar 2013?

De jury van de ‘fietsroute-van-het-jaar-verkiezing’ heeft een drietal fietsroutes genomineerd voor de Fietsroute van het jaar 2013. Leden van de jury hebben deze drie routes zelf nagefietst. Uit deze drie genomineerden wordt op de Fiets en Wandelbeurs de uiteindelijke winnaar gekozen. De genomineerden zijn de Tour de Bourgogne à vélo, Frankrijk, de Vélodyssée in Frankrijk en de Vennbahn op het grensgebied van Duitsland, België en Luxemburg.

Beoordelingscriteria voor deze verkiezing zijn fietsgerelateerde zaken als landschappelijke schoonheid en variatie, vrij gelegen fietspaden, of zeer rustige landwegen, herkenbare bewegwijzering, die niet storend is in het landschap, en horeca-, picknick- en fietsreparatie-voorzieningen. Verder moet er een goede website zijn over de fietsroute en duidelijke informatie over flora, fauna en bezienswaardigheden. De route moet zowel op het gebied van verkeer als op het gebied van fietszwaarte geschikt zijn voor iedereen, dus ook kinderen. Hekjes, paaltjes en veel stoepjes en drempels helpen terecht niet om de verkiezing te winnen. Pluspunten worden gescoord als de route écht iets extra’s te bieden heeft, als er opstapmogelijkheden zijn met de fiets in het openbaar vervoer op het traject, en als de fietsroute een verbinding maakt tussen andere belangrijke fietsroutes.

In 2012 ging de titel Fietsroute van het jaar naar de Havelland-radweg in Duitsland. Het jaar daarvoor won het fietsroutenetwerk Dahner-Felsenland, eveneens in Duitsland. In 2010 won Frankrijk met De Voie Verte Trans Ardennes.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie