Rivierenlandschap maakt fietsen gemakkelijk

Een rivier trekt zich niks van grenzen aan. Ze ontspringt en zoekt dan de weg van de minste weerstand naar zee. In de grensstreek van het Münsterland en de Achterhoek doorkruisen maar liefst vier rivieren het landschap van oost naar west, van Duitsland naar Nederland, richting IJsselmeer. En omdat er niets mooiers is dan het fietsen langs een meanderende rivier, heeft men langs de rivieren de Aa, de Berkel, de IJssel en de Slinge fietsroutes uitgezet die ook onderling uitstekend te combineren zijn. Deze 4 fietsroutes werden in 2011 uitgezet, en zijn het eerste jaar reeds een groot succes. Nieuw dit jaar zijn de 9 GPS-routes en een 7-daags fietsarrangement langs talrijke hoogtepunten van deze fietsroutes.

Kleinschalig landschap

Doordat de loop van het water in de afgelopen eeuwen telkens weer veranderde, is het landschap hier kleinschalig gebleven. Tel kleine akkers, kleine boerderijen, kleine stadjes bij elkaar op en je hebt een fietroute waar Ontspanning met een hoofdletter wordt geschreven. Hoewel de 4 rivieren hemelsbreed soms maar een paar kilometer uit elkaar liggen, hebben ze elk een heel eigen karakter.

Kastelen

Op de Aaroute zijn talrijke kastelen te bewonderen, zoals Schloss Velen en Schloss Anholt. In het Textielmuseum in Bocholt kunt u ontdekken welke grote rol de textielindustrie in de regio speelde.

Berkelroute

Ongerepte natuur en streekcultuur staan op de Berkelroute centraal. Het beschermd natuurgebied Zwillbrocker Venn met de noordelijkste flamingokolonie ter wereld is een hoogtepunt. Het Brandweermuseum in Borculo of het Hamaland Museum in Vreden maken een kijkje in het leven van onze voorouders mogelijk.

Hanzesteden

Langs de IJsselroute liggen oude Hanzesteden, zoals Doesburg en Zutphen. De rijkdom van de streek is nog altijd goed te zien in de schitterende Huis Landfort in Gendringen en Huis Keppel in Hummelo. Ulft en omgeving kwamen in de 19de eeuw tot bloei dankzij de ijzergieterijen. Dit spannende verleden wordt levend gehouden in het Dru industriepark.

Twee Slingeroutes

De Slingeroute dankt haar naam aan het slingerend verloop van de rivier. Omdat de Slinge in Nederland splitst in de Boven Slinge en de Groenlose Slinge, bestaan er eigenlijk 2 routes. Of het nu het schilderachtige stadje Gescher met zijn interessante klokkenmuseum is of de pittoreske Boekenstad Bredevoort: dit rivierenlandschap levert ongetwijfeld mooie plaatjes op voor het fotoalbum.

Nieuw in 2012: 9 GPS-fietsroutes + 1 fietsarrangement
Van de bron tot aan de monding? Of toch liever een rondtocht langs meerdere rivieren. De 4 rivierroutes met een lengte van tussen de 65 en 168 km kunnen via overstappunten heel gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden. Met de nieuwe gratis GPS-tracks houdt u onderweg het overzicht. Voor iedereen die van gemakkelijk houdt, is een 7-daags fietsarrangement langs talrijke highlights op de route samengesteld. Overnachten in gastvrije hotels, fietshuur en bagagevervoer zijn op aanvraag mogelijk.

Meer informatie

Voor informatie, downloads en het bestellen van de fietskaart:
www.rivierenlandschap.eu

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie