Piepjes bij een kruispunt met veel fietsers

navevoLonden, en dan met name zijn burgemeester Boris Johnson, timmert flink aan de weg waar het gaat om fietsbeleid. Helaas werd afgelopen week een fietser overreden door een vrachtwagen. Logisch gevolg van het feit dat Engelse chauffeurs niet gewend zijn om op fietsers te letten, en Engelse fietsers mogelijk wat minder alert op dode hoeken van vrachtwagens zijn dan Nederlandse fietsers.

Burgemeester Johnson had na het ongeluk meteen een vrachtauto-vrij centrum-plan klaar. Navigatie-fabrikant Navevo probeert het veiligheidsprobleem iets subtieler op te lossen: Een navigatiesysteem dat achteruitrijdende vrachtwagens voor fietsers waarschuwt, daarmee probeert deze gps-fabrikant de Londense straten veiliger te maken. Het nieuwe apparaatje waarschuwt vrachtwagenschauffeurs als ze een kruispunt met veel fietsers naderen. Eenmaal op het kruispunt begint het apparaatje te piepen. De fabrikant wil het navigatiesysteem zo snel mogelijk ook voor andere steden beschikbaar stellen.

Het klinkt als een interessant en veelbelovend apparaat. Er is echter een belangrijke kanttekening: De verkeersveiligheids-resultaten van het apparaat kunnen alleen goed zijn, als chauffeurs hun snelheid en waakzaamheid ook daadwerkelijk aanpassen naar aanleiding van een signaal. En als fietsers proberen mee te denken met de vrachtwagenchauffeurs.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie