Paard en Fiets gelinkt door Nico van Melo fietsroute

Of het woord fiets nu wel of niet is afgeleid van het woord vice-paard, zal nog wel even niet helemaal duidelijk zijn. Vanaf 1 juni 2012 echter zijn paard en fiets wél definitief aan elkaar gelinkt. Op die dag opent men in de omgeving van Venray namelijk de Nico van Melo-fietsroute. Het betreft een 43 km lange themaroute, genoemd naar de trekpaardhengst Nico van Melo.

Nico van Melo

Nico van Melo is Nederlands beroemdste trekpaardhengst die leefde van 1935-1953. De hengst was vanaf 1939 tot aan zijn dood eigendom van de Hengstenassociatie ‘Vooruitgang’ Venray-Horst-Sevenum e.o., die haar stallen in Castenray had. In 2009 gaf de Castenrayse heemkundestichting een boek uit over de geschiedenis van de associatie en haar beroemde hengst. Ook werd er een stenen beeld van Nico van Melo onthuld, was er een grote expositie en organiseerde de stichting een toertocht voor trekpaarden en Haflingers. Uit deze toertocht vloeide het idee voort van een fietsroute.

Kerkdorpen

De route voert door een zevental Venrayse kerkdorpen en door Venray zelf. Daarbij komt men door het mooie buitengebied van de gemeente Venray, maar eveneens door de mooie dorpscentra van Wanssum, Geijsteren, Venray, Heide, Veulen en Castenray. Tal van bezienswaardigheden zijn te bezichtigen en ook passeert men verschillende horecagelegenheden en pauzeplaatsen.

Informatiepanelen

Een bijzonderheid aan de fietsroute is het feit dat men onderweg op bepaalde plaatsen bij een rustbank of een picknickset in totaal zeven informatieborden aantreft met telkens een deel van het levensverhaal van Nico van Melo. Heeft men op alle borden de tekst gelezen en de foto’s bekeken, dan kent men in grote lijnen het verhaal van deze eigenzinnige, maar uiterst productieve trekpaardhengst.

Opening

De officiële opening van de Nico van Melo-fietsroute vindt plaats op 1 juni 2012 om 10.00 uur bij het startpunt in het dorpscentrum van Castenray. Na enkele korte toespraakjes en de openingshandeling is er eerst tijd voor koffie met vlaai op het terras van café De Köster en vervolgens wordt om ca. 11.00 uur begonnen aan de fietstocht. Onderweg wordt er gepicknickt, dus voor degenen die mee fietsen is het raadzaam een lunchpakket mee te nemen. Graag aanmelden bij jan.strijbos @ziggo.nl.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad