Literaire Blauwe Tram fietsroute rondom Leiden

blauwetram.jpgRondom de Blauwe tram, die ruim 50 jaar gelden voor het laatst in de regio Scheveningen – Leiden reed, is een literaire fietsroute samengesteld. De route is geschreven door André Brouwer in opdracht van ProBiblio en de provincie Zuid-Holland, en met behulp van het Historisch Genootschap De Blauwe Tram.

De fietsroute, die onderdeel is van het grotere project de Blauwe Tram, is vanaf nu gratis verkrijgbaar in de bibliotheken. De route is individueel te rijden. Er zijn twee trajecten in de fietsroute opgenomen: Scheveningen-Leiden (24,5 km) en een rondje Leiden – Katwijk – Noordwijk – Leiden (26,5 km).

De brochure is verdeeld in een routebeschrijving zonder toelichting en een beschrijving van de literaire en andere wetenswaardigheden, waarbij ook verwezen wordt naar passages uit de literatuur. Daarnaast staat er in de brochure informatie over de historie van de Blauwe Tram.

De Blauwe Tram

De Blauwe Tram is in het algemeen de verzamelnaam voor de tram zoals hij gereden heeft tussen 1881 en 1961 in het gebied tussen Scheveningen, Den Haag, Leiden, Katwijk, Noordwijk, Haarlem, Zandvoort, Amsterdam, Purmerend, Edam en Volendam. De trams hadden vanaf 1924 een donkerblauwe kleur.

De tramdiensten, die eigendom waren van verschillende maatschappijen, werden geëxploiteerd door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij (NZHTM), kortweg NZH te Haarlem. In 1946 werden alle betrokken maatschappijen gebracht onder de paraplu van de Electrische Spoorweg-Maatschappij (ESM), die vanwege de naamsbekendheid van de letters NZH de nieuwe naam Noord-Zuid-Hollandse Vervoer Maatschappij (officieel NZHVM) kreeg.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie