Fietsverlichtingskeurmerk geintroduceerd ter bevordering verkeersveiligheid

keurmerk fietsverlichtingHet RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) is op zondag 20 januari tijdens de vakbeurs FietsVAK 2013 officieel gelanceerd. Met dit keurmerk wil de fietsverlichtingsindustrie de aandacht vestigen op het belang van goede fietsverlichting voor verkeersveiligheid en comfort.

De fietsindustrie heeft grote voortgang geboekt in het ontwikkelen van hoogwaardige verlichtingstechnologie die de veiligheid en het comfort sterk kunnen verbeteren. Nederland kent echter slechts zeer minimale regelgeving voor fietsverlichting en ook van Europese normering is geen sprake. Wel bestaat er een breedgedragen gevoel dat fietsverlichting in belangrijke mate bijdraagt aan de fietsveiligheid.

De afdeling Fietsen heeft daarom het initiatief genomen voor het ‘RAI Vereniging Keurmerk voor (vast monteerbare) Fietsverlichting’, RKF. Met dit keurmerk wil de professionele fietsbranche aan de consument een wegwijzer bieden in het woud van fietsverlichting. Het beheer van, en verantwoordelijkheid voor het RKF-keurmerk ligt bij de Stichting Keurmerk Fietsverlichting, waarvan RAI Vereniging het secretariaat voert.

Het RKF kent, vergelijkbaar met het ART-systeem voor sloten, een aanduiding met sterren. Gekozen is voor een 3-sterrensysteem. Leveranciers van fietsverlichting kunnen hun producten sinds oktober 2012 ter keuring aanbieden aan het testhuis DEKRA Certification (voorheen KEMA Quality), waarmee de Stichting Keurmerk Fietsverlichting samenwerkt. DEKRA heeft ruim 85 jaar ervaring in het toetsen van kwaliteit, veiligheid en zekerheid.

RKF-gekeurde fietsverlichting is herkenbaar aan een beeldmerk dat er met een sticker op is aangebracht. Later zal dat ook gebruikt worden op verpakking van aftermarket fietsverlichting.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie