Fietsstad 2014: Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle genomineerd

fietsstad2014b

De Fietsersbond heeft donderdag 3 oktober bekend gemaakt welke vijf gemeenten genomineerd zijn voor de titel Fietsstad 2014. Het zijn de gemeenten Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle. Deze steden nemen het de komende maanden tegen elkaar op in de verkiezing, die op 8 mei 2014 wordt besloten met een feestelijke uitreiking.

Nominatie

De gemeenten zijn gekozen uit een lijst van 19 kandidaat-gemeenten en geselecteerd door het onderzoeksteam van de Fietsersbond. De onderzoekers hebben de door de gemeenten aangeleverde stukken bestudeerd, de lokale afdeling van de Fietsersbond om haar mening gevraagd en de steden vergeleken. Naast het algemene fietsklimaat was hierbij vooral aandacht voor het thema van de verkiezing: Fietsen zonder hindernissen.

De keuze die nu gemaakt is, zegt volgens de Fietsersbond niet dat andere steden geen goede dingen doen op fietsgebied. Sterker nog, in steden als  Breda en Nijmegen, maar ook in kleinere plaatsen als Heerhugowaard, Nieuwegein en Harderwijk, ziet de Fietsersbond dat gemeenten echt hun best doen en ook ambitie tonen. De vijf nu genomineerde gemeenten doen echter nog net ietsje meer voor fietsers, zij lopen volgens de Fietsersbond écht voorop.

Hindernissen

Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, spoorwegovergangen of kruisingen waar je altijd moet wachten. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom heeft de Fietsersbond er voor gekozen om op zoek te gaan naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. Na  het thema Veilige schoolomgeving in 2011 is het thema van Fietsstad 2014 Fietsen zonder hindernissen.

Volgens Jaap Kamminga scoren de genomineerde steden om verschillende redenen goed op dit thema. ‘Almere heeft als nieuwe stad veel vrijliggende fietspaden, terwijl steden als Eindhoven en Enschede veel werk maken van het ontvlechten van fiets- en autoverkeer. Velsen loopt voorop in het snel aanpakken van hindernissen, en Zwolle is niet bang voor innovatieve oplossingen.’ De Fietsersbond verzamelt de goede voorbeelden uit alle deelnemende gemeenten in een goede voorbeeldenbank op www.fietsstad2014.nl.

Jury

In de komende maanden worden de vijf gemeenten door een deskundige jury beoordeeld. Juryvoorzitter is Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. Naast Dronkers bestaat de jury uit Dorien de Wit, adviseur stads- en gebiedsontwikkeling en directeur bij De Beuk Organisatieadvies, Marc van Woudenberg, urban mobility consultant en fotograaf op Amsterdamize.com, Hillie Talens, projectmanager verkeer en vervoer bij kennisinstituut CROW en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Fietsstad 2011.

Sponsors

De Fietsstad 2014 verkiezing wordt gesponsord door Profile, De Fietsspecialist en Klaver Fietsparkeersystemen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie