Lichtste tent ter wereld: MSR Carbon Reflex 2

lichtste tent msr-carbon-reflex-2-green

Als lichtgewicht fietskampeerder ben je altijd op zoek naar een nog lichtere oplossing voor je materiaal. Deze zoektocht blijft de meeste kampeerders bezighouden. Zowel Bever als de Fietsvakantiewinkel.nl verkopen veel super-lichtgewicht tenten, maar welke wil je hebben?

Afgelopen jaren zijn er aardig wat lichte tenten op de outdoor markt verschenen. Ook tenten die minder dan één kilo wegen zijn tegenwoordig voorradig. MSR heeft de Carbon Reflex serie geheel vernieuwd. De Carbon Reflex 2 weegt minder dan één kilo en is daarmee één van de lichtste volwaardige twee persoons tentjes met binnen- en buitendoek.

Andere superlichtgewicht tenten onder de 1 kilo zijn de Terra-Nova Laser Pulse 1 en natuurlijk de bekende Nordisk Lofoten ULW, ook verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel. Deze tent weegt slechts 490 gram en heeft een pakvolume van 22×11 centimeter, en past dus makkelijk in je fietstas. Afbeeldingen en meer productinformatie vind je hier.

De tent heeft een klassieke tunnelconstructie met slechts 1 boogstok en een korte stok om bij het voeteneinde ruimte te creëeren. 

MSR Carbon Reflex 2: lichtste tent

20756_msr-carbon-reflex-2-green

MSR is in 2016 met een vernieuwd model van de MSR Carbon Reflex 2 gekomen. Dit model weegt minimaal 840 gram! Minimaal betekent hier: de buitenten, binnentent en stokken. Wanneer wij hier 6 haringen aan toevoegen zodat de tent ook makkelijk op te zetten is, komen wij op 897 gram. Je hebt dan een complete tweepersoons tent met twee voortenten.

Hier kan je dan twee rugzakken van ongeveer 40 liter en een paar schoenen neerzetten. Voor de grammenjager kunnen de haringen ook vervangen worden door Carbon-Core haringen. Dan kom je op 874,5 gram en is het officieel de lichtste tweepersoons tent ter wereld.

Hoe wordt een tent lichter?

Waar wordt dit gewicht nou vandaan gehaald? Het begint bij de ontwikkeling bij het model. Door een slimme constructie die minimaal gebruik maakt van stokken is er al veel gewicht te besparen. Het design van de tent zorgt ook voor de windvastheid en de creatie van de leefruimte in de tent.

Het materiaal is daarna de grootste besparing. Waar een MSR Hubba Hubba NX nog een buitentent heeft van 20D nylon is de Carbon Reflex uitgerust met 7D nylon. Dit materiaal is per meter een stuk lichter, maar hierdoor ook gevoeliger voor UV. De stokken van de meeste lichtgewicht tenten zijn van aluminium. Maar zoals de naam al doet vermoeden zijn de stokken van de Reflex gemaakt van Easton Carbon. Bij deze MSR tent hebben ze ook nog eens de ritsen uit de buitentent gehaald. De tent is te sluiten met twee haakjes en klittenband. Dit functioneert prima en is een grote gewichtsbesparing.

De binnentent wordt bijna geheel uitgevoerd in gaas materiaal. Dit om gewicht te besparen. Het grondzeil van de binnentent is gemaakt van 15D nylon. Hierdoor wordt ook weer veel gewicht bespaard.

Hoe duurzaam is een extreem lichte tent?

Hoe zit het met de kwaliteit van lichtgewicht tenten? Hoe lang gaat zo’n tent eigenlijk mee? Bij een tent in de laagste gewichtscategorie is het belangrijk dat je hem gebruikt waarvoor hij gemaakt is! Een dergelijke tent zet je niet voor 2 weken in Frankrijk op een open veld midden in de zon. Deze tenten gebruik je op een trekking- of fietstocht. Je zet de tent eind van de dag op en pakt hem de volgende ochtend weer in om verder te wandelen of fietsen. Mogelijk met een paar rustdagen waarbij de tent goed in de schaduw staat. Door UV straling slijten deze tenten sneller, zorg er dus voor dat UV grotendeels vermeden wordt.

Bij het gebruik van een lichtgewicht tent is belangrijk dat je het zorgvuldig gebruikt. Bij opzetten zorg je dat er geen scherpe steentjes onder de tent liggen. Ook houd je rekening met de windrichting en zorg je ervoor dat de bagage niet tegen de buitentent aan drukt. Als de tenten op deze manier gebruikt worden dan zal je zien dat ze jaren meegaan.

Hoe lichter hoe kostbaarder

Lichtgewicht tenten zijn niet goedkoop. De meeste tenten die onder de kilo blijven kosten tussen de €470,- en €850,-. Technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat deze tenten nog lichter van gewicht zijn, en dat zie je terug in de prijs. Ook de productie van het materiaal is duurder. De merken willen niet teveel concessies doen in functionaliteit van het materiaal. Dan moet er veel gebruik worden gemaakt van coatings en behandelingen. De behandelingen zorgen ervoor dat lichter materiaal net zo sterk of sterk genoeg wordt gemaakt voor wind en regen.

De MSR Carbon Reflex 2 kost €477,-. Dan weegt de tent minimaal 897 gram. Wil je echter nog minder gewicht en je vervangt de haringen met Carbon Core van MSR dan kom je op 874,5 gram. Dat maakt deze tent de aller lichtste tent ter wereld. Compleet voor twee personen kost hij dan €530,70.

Als je de Carbon Reflex vergelijkt met het populairste model van MSR de Hubba Hubba NX dan is het prijsverschil €99,-. De winst in gewicht is dan 643 gram. De tent is verkrijgbaar bij Fietsvakantiewinkel.nl

Heb je geen zin of niet de mogelijkheid om honderden euro’s te besteden aan een lichtgewicht tent? Ook sportketen Decathlon heeft een aantal niet al te zware tenten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt.

Tarptenten: als je de lichtste tent wilt

Bovenstaande gaat over volwaardige tenten, maar als je echt elke gram wilt wegschaven zou je een tarptent kunnen overwegen. Een tarptent bestaat meestal alleen uit een waterdichte buitentent, zonder binnentent. Een bekend merk is Tarptent.com.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie