Fietsersbond wil met meer lampjesautomaten meer verlichte fietsers

fietslampjesautomaatHet gebeurt altijd onverwacht: de batterijen zijn leeg of je fietslamp is stuk. Zo’n 90 procent van de fietsers geeft in een onderzoek uit 2011 aan, dat ze fietsverlichting belangrijk vinden. Dat verklaart het succes van de fietslampautomaten. Als de lampjes makkelijk beschikbaar zijn op de plaats en het moment dat ze nodig zijn, worden ze aangeschaft. Arjen Bijlsma van fietslampjes.nl plaatste in het kader van de fietsverlichtingscampagne ‘Ik wil je zien’ van de Fietsersbond automaten op verschillende openbare plekken in Nederland. In universiteiten, hogescholen, openbare fietsenstallingen bij stations en in sportcentra vinden de lampjes gretig aftrek. Ook op middelbare scholen verschijnen steeds meer fietslampen in de automaten. De NS overweegt om volgend jaar ook fietslampen in bestaande automaten te stoppen.

Meer lampjesautomaten

De Fietsersbond roept gemeenten, onderwijsinstellingen, sportcentra, bibliotheken en andere plaatsen waar ’s avonds veel bezoekers zijn op, om ook fietslampautomaten te plaatsen of fietslampjes in bestaande automaten te leggen. De fietslampjes in een automaat biedt de fietser de kans een lampje aan te schaffen als hij dat onverwacht nodig heeft. Dat is, naast voorlichting en handhaving, een zeer belangrijk instrument om het aantal verlichte fietsers te laten groeien, is de overtuiging van de Fietsersbond.

Thuiskomertjes versus vaste verlichting

De Fietsersbond beschouwt de kleine lampjes met een beperkte brandduur wel als noodverlichting. ‘Thuiskomertjes’ worden ze ook genoemd. Met iets grotere verlichting vast aan de fiets is de fietser beter zichtbaar. Bovendien is het op de langere termijn goedkoper en duurzamer. Testkees van de Fietsersbond testte dit jaar voorlampen in de prijscategorie van 5 tot 20 euro. De resultaten staan op www.fietsersbond.nl/testkees.

 

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie