Fiets belangrijk vervoermiddel senioren

Zelfstandig reizende 75-plussers gaan het meest lopend of met de fiets op pad. Het autogebruik ligt relatief laag met 35%. In bijna een kwart van de trips van 75-plussers gaat er iemand met ze mee. Wanneer er iemand meegaat, gebeurt dat bijna zeven van de tien keer met de auto. Meestal zit de 75-plusser dan op de bijrijderstoel.

Hoe ouder de persoon, hoe vaker er iemand meegaat. 75- tot 80-jarigen verplaatsen zich in 22 procent van de gevallen onder begeleiding, tegen bijna 27 procent van de 80-plussers. Dit verschil is echter vooral terug te vinden bij de vrouwen. Tussen de 75 en 80 jaar werden mannen en vrouwen even vaak begeleid, terwijl onder de 80-plussers begeleiding vaker voorkwam bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan komen doordat vrouwen in deze leeftijdsgroep zich minder gezond en veilig voelen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Overigens gaan er ook veel 75-plussers helemaal de deur niet. In 2010 gingen op een gemiddelde dag ongeveer acht op de tien Nederlanders de deur uit voor werk, boodschappen of visite. Van de 75-plussers was dat ruim de helft. Lichamelijke beperkingen zijn voor bijna 15 procent van de 75-plussers de reden om thuis te blijven. Ook de weersomstandigheden spelen een relatief belangrijke rol. Van de 75-plussers bleven er in 2010 ruim vijf keer zo veel thuis vanwege het weer als van de mensen onder de 75.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

1 gedachte over “Fiets belangrijk vervoermiddel senioren”

 1. Goedendag,

  Inmiddels ben ik zelf niet meer in staat om de auto te gebruiken, ik kwam dit artikel tegen en kon mij zelf er gelijk in vinden.

  Ik ben nog geen 75 plusser maar de fiets als vervoermiddel is erg belangrijk voor mij. Ik heb pas een nieuwe fiets aan geschaft via Maxbike, en deze bevalt mij erg goed. Ik blijf dit blog volgen, hartelijk dank voor de vele informatie die jullie aanbieden.

  Groeten,
  mr. de Jong

  Beantwoorden

Plaats een reactie