Auto’s van Jaguar krijgen een fietsbel!

jaguarAutofabrikant Jaguar komt met een systeem dat automobilisten met een belsignaal in de auto waarschuwt voor fietsers die te dichtbij komen.Een fietsbel dus. Sensoren rondom de auto detecteren de aanwezigheid van een fietser of bromfietser. Komt die te dichtbij (of wat waarschijnlijker is: geeft de bestuurder van de Jaguar niet genoeg ruimte aan de fietser), dan waarschuwt het systeem de automobilist via een belgeluid in de auto, komend vanaf de kant waar de fiets zich bevindt.

Het idee erachter is dat de automobilist het belgeluid direct associeert met een fiets en sneller reageert, aldus de uitleg van Jaguar.

Behalve door een belgeluid wordt de bestuurder van de Jaguar ook gewaarschuwd door een trilling van de zitting aan de kant waar de fietser zich bevindt. Een tikje op de schouder, noemt Jaguar dat. Hoe dat tikje op de schouder gelinkt wordt aan de fietser wordt niet verder uitgelegd, maar een extra waarschuwing is nooit weg.

Als de bestuurder doof én gevoelloos is kan hij of zij weten dat er een fietser te dichtbij komt door de leds op het dashboard en in raamstijlen in steeds rodere kleuren aan, aan welke kant een fietser te dichtbij komt. Ook via trillingen in het gaspedaal wordt een automobilist die wil versnellen attent gemaakt op de aanwezigheid van een fietser.

Zelfs bij het uitstappen wordt de autobestuurder gewaarschuwd als er een fietser in de buurt is. Als de auto stilstaat waarschuwt een trillend handvat om de deur niet te openen op het moment dat een fietser passeert.

Wanneer er veel fietsers in de buurt zijn, beperkt het systeem zich tot de meest kritische situaties. Bike Sense, zoals het systeem heet, moet binnen twee jaar op de markt komen, aldus Jaguar.

Nu rijd ik niet zo vaak in een Jaguar, maar alles bij elkaar opgeteld gaat die heerlijk zoevende wagen straks links en rechts trillen, bellen en lichtgeven, én begint het gaspedaal te trillen. Bij het uitstappen trilt het handvat. Dat benadert toch aardig de rij-ervaring van ons koekblikje, maar ik moet het Jaguar nageven: het zou zomaar de veiligheid van de fietsers kunnen verhogen, waarvoor hulde!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie