Fietsen in de bergen vereist veel oefening, in de zomer maar zeker ook in winterse omstandigheden. Tot diep in mei lag er dit jaar sneeuw op de toppen van de bergen van De Alpen. Wielerliefhebbers hebben de gevolgen voor de fietser daarvan tijdens de Giro d’Italia kunnen zien. Veel renners werden ziek vanwege de kou en een aantal bergetappes die over hoge bergtoppen voerden werden ingekort vanwege de hevige sneeuwval.
Wij Nederlanders fietsen in weer en wind naar ons werk, omdat het een groene manier van transport is, omdat het lekker is om even buiten te zijn, of omdat het simpelweg de snelste en simpelste manier is om op het werk te komen. ’s Winters kan dat nogal wat voeten in de aarde hebben, als er sneeuw en ijs op de weg ligt.
Er zijn echter ook fietsliefhebbers die juist in de winter off-road rijden. Op bospaden, met zachte brede banden om extra grip te krijgen. In het buitenland word er veel gefietst over bevroren rivieren of meren. Deze extreme vorm van fietsen trekt steeds meer mensen aan, omdat het een zeer uitdagende en bijzondere fietservaring garandeert. Sneeuw- en bergliefhebbers zoeken via Wintertrex een vakantie in populaire gebieden op grote hoogte.
Bij het fietsen in winterse omstandigheden, rijd je anders dan in de zomer. Uiteraard ga je langzamer en voorzichtiger te werk. Belangrijker nog is dat je goed rechtop zit als je door de bocht gaat. Verder gebruik je de voorrem bij voorkeur niet, want deze zorgt voor slipgevaar. Trommelremmen werken onder winterse omstandigheden beter dan velgremmen.
Naast het dragen van thermo fietskleding, kun je ook onderdelen op je fiets monteren zodat deze klaar is voor een winterse fietstocht. Denk aan metaal-spijkerbanden die de grip vergroten op het ijs. Dit zijn banden met kleine spijkertjes die je voor enkele tientjes kunt aanschaffen. Ook kun je deze zelf maken door het eenvoudige stappenplan te volgen dat op Bikeforum staat.
Je fiets heeft ook na het fietsen extra aandacht nodig. Verwijder sneeuw of ijs van de remblokken, velgen en derailleur. Ook strooizout is slecht voor de fiets en kan corrosie veroorzaken. Vergeet verder niet om altijd gruis en zand van de ketting en uit de derailleur te verwijderen.
Voordat je op pad gaat is het verstandig om je fiets grondig te (laten) controleren. Je kunt de volgende handige tips gebruiken:
- Om te zorgen dat sneeuw niet blijft kleven aan je frame kun je auto wax gebruiken. Smeer de onderkant van jouw frame hiermee in om te voorkomen dat opspattend smeltwater of stuifsneeuw aan je fiets blijft kleven.
- In alle gaten en buizen waar water in kan water bevriezen, zoals je zadelbuis, kun je aerosol glijmiddel smeren om te zorgen dat het water niet naar binnen gaat.
- Monteer een zogenaamde ass-saver onder je zadel om te voorkomen dat viezigheid op je kleding komt. Het zorgt er niet alleen voor dat je schoon thuis komt, maar ook dat je het niet onnodig koud krijgt tijdens een winterrit.
- Neem een aansteker of een flesje ontdooimiddel mee, voor als je remmen of andere onderdelen bevriezen onderweg. Wees voorzichtig dat je geen plastic of rubberen onderdelen aantast.
- Was je fiets na een koude rit in een warme omgeving met warm water en laat deze goed drogen voor je weer kou ingaat.