In de nieuwste FietsActief, van december 2012, worden een drietal soepen beschreven die uitermate geschikt zijn om voor het fietsen te maken, en dan na het fietsen in de kou te eten: Linzen-chorizo-soep, Erwten-peterselie-soep en Tomaat-basilicum-soep. Alle drie heerlijke recepten. Als actief fietser en hobbykok voeg ik daar graag nog een makkelijke, maar Oh, zo lekkere soep aan toe: Harira.
Voor 8-10 (grote) porties soep heb je nodig:
- 1 kippenbout (of 300 gram kipfilet in blokjes)
- 1 grote pot kikkererwten
- 2 blikken gepelde tomaten (géén puree). Gebruik je liever verse groenten, neem dan zes verse, gepelde tomaten in plaats van 1 blik
- 1 kopje rode linzen (let op: róde linzen, groene zijn heel anders)
- 1 citroen
- een bosje verse koriander (let op: moet echt vers zijn)
- 1 handje vermicelli
- 2-4 bouillonblokjes (kip, kruiden of groente)
- 4 tenen knoflook
- 2-4 dessertlepels gember (of verse, dat is nog lekkerder)
- peper, zout (gedroogde munt, peterselie of andere tuinkruiden)
Kip(penbout), tomaten, linzen, knoflook en water aan de kook brengen en tenminste een uur laten sudderen tot de kip goed gaar is. Kip eruit halen, laten afkoelen, vel eraf en bot eruit en het vlees in stukjes snijden. De rest mixen met de staafmixer en dan pas de stukjes kip weer terugdoen.
Vervolgens voeg je de kikkererwten, vermicelli, bouillonblokjes en kruiden toe, en laat je alles zo’n 10 minuten koken. Voeg ongeveer 2 liter kokend water toe.
Haal de soep van het vuur, en doe dan pas de fijngesneden koriander en de uitgeperste citroen erbij. Doorroeren, naar smaak meer gember, peper en zout toevoegen, en klaar!
Je kunt het meteen eten of dagen in de koelkast bewaren. Het wordt alleen maar lekkerder, omdat de smaak van de kruiden goed doordringt in alle andere ingredienten.
In Noord-Afrika vormt deze soep, samen met een glas melk, vers brood, dadels en zoetigheden, het standaard menu voor iftar, het ontbijt in de ramadan (het ontbijt wordt ’s avonds na zonsondergang gegeten). Maar omdat het zo voedzaam is en lekker vult, is het ook ideaal voor fietsers. Wij eten het altijd met vers afgebakken Turks brood, citroenen om wat uit te knijpen en nog wat verse koriander voor de finishing touch. Heerlijk (vind ik).
Amai dat lijkt me een heerlijke soep. Lekker na een pittige wintertraining.
Daarnaast heeft de soep natuurlijk zijn dosis aan vitamine. Ijzer vitamine b, belangrijke vitamine voor sporters vooral in de wintermaanden. Bovenaan mijn lijstje blijft natuurlijk de verse erwten soep staan. Smikkelen en smullen….