FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Tien procent van alle gefietste kilometers op een E-bike afgelegd

Onderzoek van het kenniscentrum Fietsberaad naar het bezit en gebruik van e-bikes zegt dat het aantal e-bikers dit jaar zal uitkomen op één miljoen. Tien procent van het totale aantal fietskilometers, ofwel 1,3 miljard km per jaar, wordt inmiddels afgelegd op een elektrische fiets.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het kenniscentrum Fietsberaad naar het bezit en gebruik van elektrische fietsen. Daarover waren tot voor kort nog nauwelijks gegevens bekend omdat bijvoorbeeld de statistieken van het CBS geen onderscheid maken tussen e-bikes en niet elektrische fietsen.

Ouderen

De Elektrische fiets wordt relatief veel gebruikt door senioren. Dat wordt in dit onderzoek bevestigd: Van de 60-plussers heeft 10 procent een elektrische fiets. Een kwart van alle fietskilometers wordt door deze groep gemaakt op een elektrische fiets. Vrouwen van middelbare leeftijd (46-60 jaar) echter blijken nog grotere gebruikers te zijn van elektrische fietsen. 13 procent van hen is in het bezit van een e-bike.

Meer kilometers

60-plussers, maar vooral de vrouwelijke helft van hen, fietsen de laatste jaren fors meer kilometers, en wel de helft meer in 2010 ten opzichte van 2000. Dat komt gedeeltelijk omdat er meer 60-plussers zijn, maar ook zeker omdat de gemiddelde 60-plusser per persoon meer kilometers fietst, mede dankzij de elektrische fiets.

Langere afstand per fietstocht

Op een e-bike wordt gemiddeld 31 km/week gefietst. Dit is behoorlijk meer dan de 18 km/week op een gewone fiets. Voor de gewone fiets geldt dat men minder kilometers aflegt naar mate de leeftijd stijgt, bij de e-fiets-gebruikers echter blijft de afgelegde afstand dankzij de trapondersteuning ook bij het ouder worden  gelijk.

Snelheid

Het Fietsberaad heeft ook onderzocht hoe hard elektrische fietsers rijden. Gemiddeld komt men uit op 18,7 kilometer/uur, al ligt bij 60-plussers deze snelheid iets lager.

Volledige rapport

In het voorjaar van 2013 verschijnt het complete rapport van het onderzoek.

Geef een antwoord

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl