RAM Mount Universele houder: Snel wisselen tussen gps, telefoon, camera of koffiebeker

20160611_104940
Foto’s maken over je stuurtasje heen

Ga je fietsen en wil je je telefoon bij de hand hebben, dan kun je de telefoon makkelijk meenemen op je fiets door hem in een houder te klikken. Met je telefoon navigeer je, zie je snelheid, kun je je vermogen meten en hoef je geen losse kilometerteller te kopen. Als je de telefoon in de juiste positie kunt plaatsen kun je er zelfs foto’s mee maken zonder te stoppen. De foto’s worden echter beter als je daarvoor een echte fotocamera gebruikt. En ook die kan op je stuur gemonteerd worden.

De vraag is of het fijn fietst als je je stuur volbouwt met allerlei apparaten, want natuurlijk zijn er ook nog situaties te bedenken dat je liever een waterdichte gps op je stuur plaatst. Of dat je alle elektrische apparaten even snel wilt demonteren omdat je tijdens je fietstocht een supermarkt in wil.

Met de montagesystemen die wij tot nu toe gebruikten een hels karwei. Bij een supermarkt-stop gokten we tot nu toe meestal op de tijd: het eraf schroeven van de camera kostte zomaar een paar minuten, en dat is voor gauwdieven vaak toch te veel. Na slechte ervaringen met de eerste telefoonhouders (telefoons die eraf trilden, kapotgedrukte knopjes) hadden we ons daar überhaupt niet meer aan gewaagd. Tot nu dan…

Flexibel

20160618_132703
Lange arm, dus geen last van je eigen buik bij het maken van foto’s naar achteren

De afgelopen weken hebben we tijdens het fietsen de RAM Mount-set met camerahouder en telefoonhouder uitgeprobeerd. Het grote voordeel van dit systeem is dat camera, telefoon, gps of andere apparatuur snel is te verwisselen. Zo fiets je door de natuur met een camera bij de hand, en zet je in gebieden waar het moeilijker is de weg te vinden eventjes de telefoon of je gps zichtbaar op het stuur. Het wisselen is écht secondenwerk. Ook het volledig verwijderen van het geheel is snel gedaan, net als overigens het monteren voor de allereerste keer. Wij hebben tijdens een tocht de camerahouder op verschillende plekken op het stuur gehad, om te kijken hoe we de mooiste foto’s konden maken. Geen verschil overigens in kwaliteit, maar wel in beeldpositie. Door de lange arm die de houder heeft, kun je zelfs vrij simpel een filmpje of foto’s ‘naar achteren’ maken, zonder dat je eigen arm of buik in de weg zit.

20160618_133120
De telefoon is in alle standen te zetten, waardoor hij altijd goed afleesbaar is

Behalve camera en telefoon kun je er ook voor kiezen een tablet, gps of zelfs bekerhouder op je stuur te monteren met de RAM Mount onderdelen.

Stabiliteit

De camera- en telefoonhouder van RAM heeft door de opbouw van het systeem een redelijk lange arm. Mijn verwachting dat daardoor een flinke trilling zou ontstaan kwam niet uit. De telefoon staat 20 cm boven het stuur goed stabiel, foto’s zijn ondanks de beweging van de camera scherp te maken, en bij goede montage is het onmogelijk dat de apparatuur van de houder los raakt als je dat zelf niet wil. Groot voordeel van de lange arm is dat het zelfs mogelijk is over bij voorbeeld een stuurtasje foto’s te maken, dus rechtdoor. Voor wie de lange arm te groot, lomp of zwaar vindt, bestaat er ook een kortere variant, die de camera dichter bij het stuur houdt, minder weegt, maar logischerwijs ook iets minder flexibiliteit biedt bij het foto’s maken.

Gewicht

Het enige nadeel is het gewicht van het geheel. Niet dat dat een groot probleem is, maar gezien de vele euro’s die vakantiefietsers uitgeven voor lichtgewicht spullen, kan ik me voorstellen dat deze houder aan de zware kant is. Van de andere kant: Als je dan toch een gps, telefoon en camera meeneemt, kun je maar beter zorgen dat die goed vast zit, en snel is te (de)monteren. En dat kan met de RAM Mount Universele houder. Bij ons mag deze camera-telefoon-houder mee naar Zwitserland deze zomer!

De camerahouder kost 53 euro, de telefoon-module erbij 30 euro.

20160611_135944 20160612_163432

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie