Londen wil fietsroute-netwerk naar Nederlands voorbeeld

londenDe Londense burgemeester Boris Johnson steekt zijn nek weer eens uit. Ditmaal positief, dat wel. Het plan van Johnson is om ruim een miljard euro in de fiets investeren. Naar Nederlands model wordt het Londense fietsroute-netwerk fors uitgebreid met vrijliggende fietspaden en komen er meer fietsenstallingen. Om de veiligheid te verbeteren worden meer rotondes in de stad aangelegd.

Fietsen is de laatste jaren al fors toegenomen in de Engelse hoofdstad, maar Johnson wil het gebruik van de fiets in de drukke stad verdubbelen. Belangrijk element in de plannen is de Crossrail for the bike, een 15 km lange vrijliggende fietsroute dwars door de stad. Het moet de langste vrijliggende route van Europa worden en het hart vormen van het nieuwe Tube-netwerk. Dat zijn fietsroutes die parallel lopen aan metrolijnen en buslijnen, en ook dezelfde naam meekrijgen zodat iedereen ze weet te vinden.

Daarnaast komt er een stelsel van Quietways, volledig bewegwijzerde routes via rustige, dus goed befietsbare wegen, vanuit het centrum tot in de voorsteden. Londen hoopt daar vooral nieuwe fietsers mee te overtuigen. Waar nodig zal de snelheid voor het autoverkeer worden teruggebracht tot 30 km/uur. Eveneens naar Nederlands voorbeeld komt er een reuzenstalling bij een van de hoofdstations en worden er 80.000 fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Verder wordt het gebruik van de elektrische fiets – ook in de vorm van leenfietsen – gepromoot. Het aantal gewone Barclay-leenfietsen wordt opgevoerd tot 11.000. Vooralsnog is er ter realisatie van het plan 300 miljoen pond beschikbaar, de rest moet nog bij de regering worden gehaald.

Bron: Verkeersnet.nl

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie