Linzensoep voor na het fietsen

harira

Nu de dagen kouder worden, is het heerlijk om na het fietsen op te warmen bij de kachel, met een lekker bord stevige linzensoep. Voor de niet-koks onder de fietsers, onderstaand een simpel en lekker recept van Harira, een bijna maaltijdvullend soepje. 

Voor 8-10 (grote) porties soep heb je nodig:

  • 1 kippenbout (of 300 gram kipfilet in blokjes)
  • 1 grote pot kikkererwten
  • 2 blikken gepelde tomaten (géén puree). Gebruik je liever verse groenten, neem dan zes verse, gepelde tomaten in plaats van 1 blik
  • 1 kopje rode linzen (let op: róde linzen, groene zijn heel anders)
  • 1 citroen
  • een bosje verse koriander (let op: moet echt vers zijn)
  • 1 handje vermicelli
  • 2-4 bouillonblokjes (kip, kruiden of groente)
  • 4 tenen knoflook
  • 2-4 dessertlepels gember (of verse, dat is nog lekkerder)
  • peper, zout (gedroogde munt, peterselie of andere tuinkruiden)

Kip(penbout), tomaten, linzen, knoflook en water aan de kook brengen en tenminste een uur laten sudderen tot de kip goed gaar is. Kip eruit halen, laten afkoelen, vel eraf en bot eruit en het vlees in stukjes snijden. De rest mixen met de staafmixer en dan pas de stukjes kip weer terugdoen.

Vervolgens voeg je de kikkererwten, vermicelli, bouillonblokjes en kruiden toe, en laat je alles zo’n 10 minuten koken. Voeg ongeveer 2 liter kokend water toe.

Haal de soep van het vuur, en doe dan pas de fijngesneden koriander en de uitgeperste citroen erbij. Doorroeren, naar smaak meer gember, peper en zout toevoegen, en klaar!

Je kunt het meteen eten of dagen in de koelkast bewaren. Het wordt alleen maar lekkerder, omdat de smaak van de kruiden goed doordringt in alle andere ingredienten.

Turks brood erbij, en een lekkere salade, en je maaltijd voor na het fietsen is compleet. Eet smakelijk.