Heb jij je pistool bij de hand voor lastige honden tijdens het fietsen?


In de Vogelvrije fietser van maart 2013 een advertentie voor een pistool om honden weg te jagen tijdens een fietstocht. Voor slechts 45 cent geen last meer van honden. Huh? Ja, u leest het goed. Het betreft wel een advertentie uit de oude doos.

Tegenwoordig zijn de meeste honden gelukkig wat geciviliseerder, zeker in Nederland. In sommige buitenlanden echter, zijn de (verwilderde of over-waakse) honden nog net zo onvriendelijk als in je ergste dromen. Landen als India en Turkije, maar zeker ook landen als Spanje en Portugal staan niet bekend om hun lieve schoothondjes.

Zo herinner ik me nog als de dag van gisteren een fietstocht die ik meer dan tien jaar geleden maakte van Salamanca naar Portugal en weer terug. Op weg naar La Alberca (een mooi fietsgebied overigens, west Spanje), passeerde ik een dorpje, waar plots drie herdershonden mijn benen wel interessant vonden. Tot aan de dorpsgrens achtervolgden de dieren me. Dankzij het water in mijn drie bidons hield ik ze op afstand. Of misschien wilden we ze wel helemaal niet bijten, maar dat lieten ze dan op een vreemde manier weten.

Na deze fietstocht ga ik nooit meer op pad zonder een Dazer. En als we als gezin fietsen, hebben we minimaal twee dazers bij ons.

De Dazer is een klein apparaatje dat bij een druk op de knop een ultrasone trilling produceert. Dit is een geluidsgolf waarvan de frequentie zo hoog ligt dat het menselijk gehoororgaan het niet meer als geluid kan opvangen. Honden daarentegen ervaren het als een onprettig geluid en zullen weggaan. Met de Dazer heb je als het ware een hondenvrije cirkel van zo’n 10 meter om je heen. Het dier zal niet in deze cirkel doordringen.

De Dazer weegt inclusief batterij 122 gram, is gemaakt van lichtgewicht, duurzaam ABS plastic en voorzien van een stalen bevestigingsclip. Het geheel heeft de afmeting van een flink mobieltje (11 x 5 x 3 cm). De vervangbare 9 volt alkaline batterij is goed voor circa twee- à drieduizend signalen ofwel 3 tot 5 jaar gebruik. De prijs van een Dazer ligt rond de 38 euro en is onder ander te koop bij de FietsvakantieWinkel.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie