GPSfietsroutesgelderland.nl biedt edele fietsroutes aan

gpsfietsroutesgelderland

De nieuwe fietsroute-website gpsfietsroutesgelderland.nl biedt uitgeschreven fietsroutes in Gelderland en de bijbehorende GPS-track aan. Zo ook deze mooie ronde van 29 km: de fietsroute Baronnenlijn Zuid en Koningslijn. Deze interessante en mooie route volgt voor een groot deel het tracé van de voormalige Koningslijn en het zuidelijke gedeelte van de Baronnenlijn (Apeldoorn – Emst). Twee spoorlijntjes met een rijk verleden. Deze route vormt één geheel met de route Baronnenlijn Noord, die ook op de website is te bekijken.

De Baronnenlijn

baronnenlijn-zuid-koningslijn-ok

Tussen 1887 en 1889 werd de spoorlijn van Apeldoorn naar Hattemerbroek bij Zwolle aangelegd. In de volksmond kreeg het al gauw de naam “Baronnenlijn” omdat vooral burgemeesters van adellijke komaf de wegbereiders voor dit spoor waren. Ondanks de naam was de Baronnenlijn na de aanleg met name populair onder het gewone volk.

Door concurrentie van de bus, die in tegenstelling tot de trein wél in de centra van de diverse plaatsen stopte, werd vanaf 1950 het personenvervoer gestaakt en in 1972 reed de laatste goederentrein over de Baronnenlijn. De rails zijn overal opgebroken en alleen het station van Vaassen en twee spoorwachtershuisjes in Epe zijn bewaard gebleven. En natuurlijk bijna het volledige tracé dat getransformeerd is tot een prachtig fietspad!
De Koningslijn

Toen de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1876 werd doorgetrokken tot Apeldoorn, zorgde koning Willem III dat er in hetzelfde jaar ook een aftakking van 3,3 km naar Paleis Het Loo werd aangelegd. Zo werd rechtstreeks en koninklijk reizen naar Den Haag mogelijk. Koningin Wilhelmina maakte als laatste geregeld gebruik van de lijn. Na haar troonsafstand in 1948 raakte de lijn in onbruik. In 1954 werden de rails gerooid. Nu staan er, als herinnering aan het verleden, nog twee spoorwachtershuisjes langs het voormalige tracé van de Koningslijn. Dit lijntje werd ook wel Loolijn of Paleisspoor genoemd en was ook populair bij de burgerij die er dankbaar gebruik van maakte.

Om de gps-track te downloaden en meer informatie over bezienswaardighedente lezen, zie de website gpsfietsroutesgelderland.nl.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie