FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsvakantie met kinderen, een supervakantie voor het hele gezin

petranfietsFietsvakanties zijn in. Kinderen zijn er volop in Nederland. Toch kiezen relatief weinig fietsers ervoor om ook op fietsvakantie te gaan als ze (kleine) kinderen hebben. Jammer, want een fietsvakantie is, mits goed voorbereid en rekening houdend met de wensen van de verschillende gezinsleden, ook mét kinderen een leuke manier van vakantie houden.

Fietsen met baby’s

Baby’s meenemen op fietsvakantie gaat goed, maar dan moet je wel de juiste spullen hebben en die goed gebruiken. De meest voor de hand liggende methode om je baby mee te nemen op fietsvakantie is een fietskar. Achterin de fietskar kun je dan meteen de luiers en de dagvoorraad aan eten kwijt.

Een baby kan nog niet heel lang zelf rechtop zitten, dus zul je hem in de maxicosi of babyschelp moeten vervoeren. Maar zelfs dat is gebonden aan (tijds)grenzen. Te lang zitten in een maxicosi of babyschelp kan schadelijke gevolgen hebben voor de heupen en het ruggetje van je baby. Dus als je rekening houdt met de lichaamshouding van je kind, rustpauze houdt op zijn tijd en je de lat niet te hoog legt, kom je een eind. Zorg dat de baby op tijd zijn aandacht, zijn voedsel en zijn droge luier krijgt, en je fietst na een uitgebreide pauze makkelijk weer een uur verder met een slapend kind.

Fietsen met peuters en kleuters

Als de kinderen iets groter worden, willen ze niet de hele tijd stilzitten, maar onderweg spelen en op de camping vriendjes maken. Dat betekent dus dat je je overnachtingen zodanig moet plannen dat ze ’s middags en ’s avonds andere kinderen kunnen ontmoeten. Onderweg zijn de kinderen al gauw tevreden met een gezellige sfeer, een natje en een droogje op zijn tijd, en wat speelgoed in de fietskar.

Fietsen met kinderen van de basisschoolleeftijd

Vanaf een jaar of 7 willen kinderen uiteraard meefietsen. Dat kan door een kinder- of aanhangfiets aan je eigen fiets te koppelen, of door je kind helemaal zelf te laten fietsen. In beide gevallen zul je rekening moeten houden met de af te leggen afstand, en de soort route die je uitkiest. Een kind een berg op laten zwoegen is ��n keer leuk, een tweede keer heb je grote kans dat het de sfeer niet ten goede komt. Op tijd rusten, af en toe een beloning in de vorm van een ijsje of een extra rustpauze bij een speeltuintje doen wonderen. Ook een vooraf besproken einddoel van die dag geeft een boel extra motivatie.

Fietsen met oudere kinderen

Zijn je kinderen de lagere schoolleeftijd voorbij, dan bestaat er op een gegeven moment uiteraard de kans dat ze helemaal niet meer meewillen op fietsvakantie. Willen ze dat nog wel, dan is het zaak dat zo te houden. Betrek ze zo veel als mogelijk bij het plannen van de route en het kaartlezen, het uitkiezen van de camping, de af te leggen dagafstanden, het bepalen van de rustdag en de besteding daarvan, het bezichtigen van kerkjes onderweg, etc. Belangrijk is ze niet te overvragen, want dan is de lol er snel vanaf, voor zowel het kind als voor de ouders.

Handige en leuke websites voor een fietsvakantie
fietsvakantie-kinderen.startpagina.nl: allerhande informatie over fietsvakanties met kinderen
fietsroutes.startpagina.nl: zoek je een fietsroute, kijk op deze pagina
www.wereldfietser.nl: het forum voor vakantiefietsers
www.fietsrouteplanner.eu: fietsrouteplanner voor heel Europa.

Geef een antwoord

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl