Fietsstad 2016: Nijmegen

fietsstad2016nijmegenNijmegen is uitgeroepen tot de beste Fietsstad van Nederland. De felbegeerde titel van de Fietsersbond werd donderdagochtend binnengesleept. Zwolle kreeg de titel in 2014 en draagt die nu over. Behalve Nijmegen waren dit jaar Goes, Groningen, Maastricht, en Utrecht genomineerd.

Nijmegen ziet de waarde van de fietser meer dan andere deelnemers, vindt de Fietsersbond. Het thema van de verkiezing was dit jaar ‘Bikenomics‘, de waarde van de fiets.

Economie
Fietsen brengt een verbeterde gezondheid, een besparing van brandstofkosten. Voor winkeliers en de overheid is de fietser van economische betekenis. De overheid hoeft minder te investeren in de autowegen. Door de aanleg van fietsstraten en fietspaden stijgt de waarde van woningen, aldus de bond.

Fietsen
Nijmegen brengt dit volgens de jury het best in de praktijk. Onder meer door veel nadruk te leggen op het met de fiets naar het werk gaan. Daarnaast herbergt de stad veel fietsenthousiasme bij ondernemers, met het Dutch Bicycle Centre als sprekend voorbeeld. Nijmegen maakt als gemeente veel indruk ‘met de hoge kwaliteit van (snel)fietsroutes’, aldus de jury. Het hele juryrapport is hier te lezen.

Fietsstad-verkiezingen
Nijmegen is de zesde stad die zich Fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), ’s-Hertogenbosch (2011) en Zwolle (2014) gingen de Gelderse stad voor.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie