De gemeente Zaandam heeft een aantal fietsrekken uit het centrum verwijderd. Daarvoor in de plaats komen blauwe fietsparkeervakken. Het is dan niet meer mogelijk de fiets tegen een rek aan te zetten of eraan vast te maken. De gemeente verwacht dat zo langparkeerders zijn te weren.
Kortparkeerders die gaan winkelen kunnen volgens de gemeente hun fiets vaak niet goed kwijt omdat de parkeerplaatsen bezet zijn door forenzen. Gevolg is dat het winkelend publiek de fiets neerzet op plekken waar dat eigenlijk niet de bedoeling is. Voor forenzen, de ‘langparkeerders’, zijn blauwe parkeervakken minder aantrekkelijk omdat de fiets niet kan worden vastgemaakt. De verwachting is dat ze dan eerder hun fiets neerzetten op de plekken die speciaal voor hen bedoeld zijn. Momenteel maken de forenzen niet altijd gebruik van deze stallingen waar ze hun fiets gratis kunnen stallen.
Fietscoaches zullen tijdens de ochtendspits forenzen informeren over de verandering en doorverwijzen naar de andere stallingen. Ook delen ze flyers met een routekaartje uit. Het aanbrengen van de fietsparkeervakken is een proef. Na enige tijd zal de gemeente nagaan of de maatregel het gewenste effect heeft.
Het afgelopen jaar zijn er in Zaandam veel fietsparkeerplekken bijgekomen. In het centrum en het stationsgebied zijn nu ongeveer 4.700 plaatsen, waaronder het (gratis) Fietspakhuis op de Vinkenstraat met ruimte voor 700 fietsen. Volgens tellingen zijn er op dit moment voldoende fietsparkeerplaatsen, zowel voor winkelend publiek als forenzen. Het is dan wel zaak dat forenzen gebruik maken van de stallingen die voor hen bestemd zijn.
De Fietsersbond Zaanstreek wacht af of de proef slaagt, maar plaatst een kanttekening bij de fietsenstallingen voor forenzen: “Helaas zijn de stallingen voor de forenzen niet op de route, niet overdekt, niet bewaakt en te ver van het station gelegen. De stalling in de Vinkenstraat is wel bewaakt en overdekt en midden in het centrum, maar nog verder van het station. Op dit moment is het allemaal geen ideale situatie.”