Fietsers happen te veel vieze lucht door inspanning

Fietspad

Automobilisten en busreizigers worden blootgesteld aan hogere niveaus van luchtverontreiniging dan fietsers. Maar door de fysieke inspanning (en daarmee gepaard gaande snellere ademhaling) krijgen fietsers meer verontreinigde lucht binnen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Carla Ramos aan de TU Delft. Ramos, geboren in Portugal, deed haar onderzoek in Lissabon.

Ze onderzocht de mate van luchtverontreiniging waaraan sporters, fietsers en automobilisten worden blootgesteld. In dat kader werden onder metingen verricht op drie belangrijke fietspaden in de Portugese hoofdstad.

Conclusie van het onderzoek is dat automobilisten en buspassagiers in straat in de stad aan hogere niveaus van luchtverontreiniging kunnen worden blootgesteld dan fietsers in dezelfde straat. Dat komt omdat de uitlaatgassen van voorgaande auto’s en bussen direct via het ventilatiesysteem de eigen auto of bus binnenkomen.

Daar staat echter tegenover dat het lagere niveau waaraan fietsers worden blootgesteld teniet wordt gedaan door het feit dat deze – door de fysieke inspanning – vaker inademen en zo per saldo meer verontreinigde lucht binnen krijgen. Voor fijnstof bijvoorbeeld kan dit in de spits meer dan een factor tien schelen.

Planologen zouden hier meer rekening mee moeten houden door fietsroutes en autoroutes verder van elkaar af te situeren. En fietsers kunnen kiezen voor routes met minder autoverkeer of reizen buiten de spits, stelt de TU onderzoekster.

Het wordt ook tijd dat routeplanners hier meer rekening mee gaan houden, door niet alleen te rekenen met de kortste reistijd of afstand , maar ook met de mate van luchtverontreiniging. Een schone taak voor o.a. de Fietsersbond.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie