Fietsendieven zijn net kinderen: Boos kijken helpt tegen fietsdiefstal

Als mijn kinderen iets doen wat niet mag, kan ik heel boos over mijn bril heen kijken. Héél boos! En dat werkt, zelfs nu mijn oudste begint te puberen op zijn (bijna) tiende. Een boze blik van papa is vaak voldoende om bakzijl te halen. Weliswaar sputterend, maar toch. Fietsendieven zijn net kinderen. Zo lijkt het tenminste als je de resultaten van een onderzoek in Newcastle bekijkt.

Bij de fietsenstalling op de universiteitscampus van Newcastle is twee jaar lang een proef gedaan met een poster met boos kijkende ogen en de tekst ‘Fietsdieven, we zien je!’ En ook hier werkte boos kijken. In de drie proefstallingen waar de poster hing, werd 62 procent minder gestolen dan in vergelijkbare stallingen zonder poster. Wel opvallend was dat in de stallingen op de campus waar geen poster hing, de diefstal juist toenam met 65 procent.

Dus of de poster alleen maar zorgt voor verplaatsing van fietsdiefstal en of het effect nul zou zijn als overal die ogen zouden hangen is nog de vraag. Maar opvallend is wel dat potentiële dieven zich dus ongemakkelijk voelen onder die ogen die hem in de gaten houden. Het schijnt zelfs ter plekke beter te werken dan een peperdure camera.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie