Fietsen naar school: terugreis gevaarlijker dan heenreis

Onderzoek heeft uitgewezen dat in Nederland de eerste weken na de zomervakantie tot 30% meer ongevallen gebeuren dan tijdens de zomervakantie. Vooral onder jonge fietsers vallen meer slachtoffers. In België ontdekte het BIVV bovendien dat 40% van de fietsongelukken met kinderen onderweg van en naar school gebeurt. Het verlaten van de school is hierbij 1,5 keer gevaarlijker dan het traject naar de school toe.

Hoe later in de week, hoe meer ongevallen. De theorie van de BIVV is dat vermoeidheid, zeker ook in het begin van het schooljaar, een cruciale rol speelt. Behalve het eind van de week is ook de woensdagmiddag een gevaarlijk moment, omdat dan alle kinderen tegelijk uit school komen.

Hoe ouder de kinderen, hoe meer fietsers bij de ongelukken zijn betrokken. Jongere kinderen worden vaker met de auto gebracht en lopen van de parkeerplaats naar de school. Deze kinderen zijn dus vooral kwetsbaar als voetgangers op de weg waar de school aan ligt, en ouders hun kinderen wegbrengen.

De campagnes ‘De scholen zijn weer begonnen‘ in Nederland en ‘Fiets ook klaar voor het nieuwe schooljaar?‘ in België zijn in ieder geval geen overbodige luxe en nog steeds nodig!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie