Drie Fietstitels in Top 2000 van 2012

In de Top 2000 van dit jaar zijn drie fietsnummers opgenomen. Op 314 staat, één plaats hoger dan in 2011, het Drentse Skik met hun grote hit Op Fietse. Katie Melua zakt dit jaar 165 plaatsen en komt uit op 379, net iets hoger dan het oude Bicycle Race van Queen, dan ruim 200 plaatsen stijgt en op 486 strandt.

Skik

Skik is een Nederlandse popgroep, afkomstig uit de Nederlandse plaats Erica in Drenthe. De band zingt hoofdzakelijk in het Drents dialect, een variëteit van het Nedersaksisch. Skik is Drents voor ‘schik, plezier, lol’. Skik debuteert in 1994 tijdens het streektaal-festival Muzem in Emmen. Vervolgens scoort de band enkele hits, waaronder Op Fietse en Hoe kan dat nou? Deze twee nummers zijn afkomstig van de doorbraak-cd Niks Is Zoas ’t Lek.

Katie Melua 

Nine Million Bicycles is een single van zangeres Katie Melua uit 2005. Het nummer kreeg in Nederland bekendheid doordat Katie Melua het mocht zingen op het kerkelijke huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita. In 2005 stond de plaat nog op nummer 23 in de Top 2000 van Radio 2.

Het idee om Nine Million Bicycles te schrijven kwam tijdens een tournee door Peking. Een gids had verteld dat er 9 miljoen fietsen zijn in de stad. De coupletten van het nummer beginnen met een klein feitje, zoals het feit dat er 9 miljoen fietsen in Peking zijn. Vervolgens wordt dit feit bevestigd of in twijfel getrokken, om tot de conclusie te komen dat ze in ieder geval van haar geliefde houdt.

Queen 

Bicycle Race is een nummer van de Britse band Queen en is geschreven door zanger Freddie Mercury. Het werd uitgebracht als single in 1978 en stond op het album Jazz. Het nummer is vooral bekend door de solo van fietsbellen die te horen is voor de gitaarsolo.

Top 2000

De Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse station Radio 2. Het wordt sinds 1999 uitgezonden aan het eind van elk kalenderjaar. In het programma worden de 2000 populairste platen aller tijden gedraaid, zoals die in de weken voorafgaand aan de uitzending door middel van een stemming via internet door de luisteraars zijn bepaald. In de 14 edities werd 12 maal het nummer Bohemian Rhapsody van Queen gekozen tot nummer 1 van de lijst. In 2005 stond Avond van Boudewijn de Groot bovenaan, en in de twaalfde editie, in 2010, stond de eerdere nummer 2 Hotel California van Eagles op nummer 1.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie